De Volkskrant, 24-01-2013, door Frans SchŁtt, sociaal psycholoog .2010

In IsraŽl zijn de Palestijnen beter af dan thuis

In de Volkskrant van 22 januari voorspelde Rick Meulensteen, medewerker van Een Ander Joods Geluid, een overwinning voor de rechtse partijen. Dat zou volgens hem slecht nieuws zijn voor de tweestatenoplossing. Daar heeft hij hoogstwaarschijnlijk gelijk in. Orthodox rechts is van mening dat Judea en Samaria - beter bekend als de Westbank - bij IsraŽl horen, terwijl premier en Likud-leider Netanyahu met de mond weliswaar een tweestatenoplossing belijdt, maar niets onderneemt om de bouw van Joodse nederzettingen op de Westbank te voorkomen.

Volgens Meulensteen is dat slecht nieuws voor de vrede. Oftewel: alleen een tweestatenoplossing kan vrede garanderen. Deze lezer probeert te begrijpen waarom dit zo'n vanzelfsprekende koppeling is. Het lukt hem echter niet om zijn ogen te sluiten voor de situatie in Gaza, waar de overdracht van het gezag aan de Palestijnse Autoriteit geresulteerd heeft in een voortdurende bommenregen op het zuiden van IsraŽl.

Het lukt deze lezer ook niet om zijn gedachten over het risico dat IsraŽl loopt bij een vergelijkbare terugtrekking van de Westbank uit te schakelen. Wie garandeert dat de daar levende Palestijnen niet ook hun raketten in stelling brengen? Met een veel groter risico voor IsraŽl, omdat Tel Aviv hemelsbreed slechts 25 kilometer van de grens verwijderd is? De Palestijnen doen geen enkele moeite te verhelen dat het hele land tot aan de Middellandse Zee hun toebehoort.

Kan Meulensteen mij uitleggen waarom een gedeeltelijke annexatie van de Westbank, gekoppeld aan het IsraŽlisch staatsburgerschap voor de daar levende Palestijnen - de door de rechtse partij Het Joodse Huis voorgestane oplossing - niet tot vrede zal leiden? De levensstandaard van de in IsraŽl wonende Arabieren is een stuk hoger dan die van hun broeders in de Palestijnse gebieden. Waarom verhuizen ze niet naar de Westbank als ze liever onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit willen leven?

Het verhaal wordt helemaal gekleurd als Meulensteen de mensenrechten erbij betrekt. In zijn ogen worden deze rechten in IsraŽl zo grof geschonden dat minister Timmermans IsraŽl hoog op zijn prioriteitenlijstje moet zetten. Dit zou met zich meebrengen dat hij minder tijd overhoudt om zich bezig te houden met SyriŽ en andere brandhaarden in de regio.

In feite wenst Meulensteen zo veel mogelijk mensen toe dat ze in een Palestijnse staat leven, die de mensenrechten en democratie op een veel grovere wijze schendt dan IsraŽl ooit heeft gedaan.
 
Naar Buikhuisen hetze, bronnen , Media lijst , Politiek & Media overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]