WERELD & DENKEN
 
 
De Volkskrant, 31-12-2013, column door Bert Wagendorp

.2011


Geluksland

Tussentitel: Elk streven, op alle niveau, kan niet zonder optimisme

Het ziet er, mogen we gerust vaststellen, uitstekend uit voor 2014. Dat dachten ze op 31 december 1913 ook, en dat liep destijds wat anders dus je moet voorzichtig zijn, maar toch. Zondag verklaarde EU-president Herman Van Rompuy op de Vlaamse zender VTM onomwonden de economische crisis in de unie voor beŰindigd, de AEX schoot door de 400-puntengrens en gisteren bleek uit het kwartaalbericht van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat ook de Nederlandse burger zijn optimisme heeft hervonden: we zijn er in grote meerderheid van overtuigd dat we het zwaarste achter de rug hebben.

Volgens onderzoekster Josje de Ridder komt dat vooral door de aantrekkende huizenmarkt en de opbeurende woorden van premier Rutte. Die is wel eens voor een blinde optimist versleten ('Dat heb ik van mijn moeder', zei hij). Maar nu lijkt hij het tij dan toch mee te krijgen en valt het zaad van zijn blijmoedigheid niet langer op de rotsen maar schiet het wortel.

Dat hoewel het vertrouwen in onze politieke leiders nog altijd laag is. Maar het daalt in elk geval niet verder - en de roep om een sterke leider die wel eens even orde op zaken zal stellen neemt niet meer toe. Gelukkig maar, want sterke leiders zijn hier schaarser dan sperweruilen.

Economische realiteit en collectieve geestesgesteldheid dansen een complexe pas de deux. Hoe ze elkaar be´nvloeden is niet gemakkelijk vast te stellen, zeker niet voor een premier die meestal in zijn eentje danst. Soms bewegen ze tegengesteld, soms vinden ze elkaar in harmonie - zoals nu.

Het onderzoek van het SCP werd uitgevoerd in oktober, dus je mag aannemen dat het actuele optimisme nˇg sterker is, gezien de zege van het kabinet op Adri Duivesteijn en Jeroen Dijsselbloems bankenunie-kunstwerk.

Negen van de tien Nederlanders geven gezondheid en dagelijkse activiteiten een acht of hoger. Bijna acht op de tien zijn tevreden over de samenleving. Dat zijn fantastische, unieke en te weinig benadrukte scores: dit is een geluksland.

We zijn daarnaast van nature een vrij klagerig volk, dus nog altijd vindt 62 procent dat het met Nederland meer de verkeerde dan de goede kant opgaat. Daar staat tegenover dat het percentage burgers dat het tegenovergestelde vindt in drie maanden tijd steeg van 20 naar 29 procent: een reuzensprong. Als die lijn zich voortzet, hebben de optimisten in juni de meerderheid - ook dat is optimisme.

Optimisme is een tamelijk ongrijpbaar fenomeen. Het is vaak gebouwd op drijfzand en ongefundeerde aannamen, maar desondanks een immense kracht. Poppers bijna doodgeciteerde optimism is a moral duty betekent niet dat optimisme een verplichte levenshouding is, maar dat we zonder optimisme en hoop kansloos zijn en geen stap verder komen. Optimisme mag dan vaak een illusie zijn, het is een illusie die de werkelijkheid kan doen kantelen.

Het is de kunst die illusie tot leven te wekken en breed gedeeld te krijgen - zo zijn we verhuisd van plaggenhut naar vinexwoning, zo hebben we onze kwaliteit van leven spectaculair verbeterd en zo zijn we van eeuwig oorlogvoerend continent een oase van vrede geworden.

Zo kun je de geliefde van je dromen vinden of wereldkampioen voetbal worden - optimisme is een voorwaarde op alle niveaus en bij elk streven.

Ik hoop op een jaar waarin de electorale uitbating van pessimisme en cynisme in een neerwaartse spiraal zal raken. Dat is mijn illusie - koester de uwe. Ik wens u een mooi 2014.Red.:  Het gore lef van die afstammelingen van de joodse cultuur met hun parasiterende nomadisme, nederlandhaat, europeanisme en neoliberalisme om andere te bestempelen als cynischNaar  Amerika, leugens  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .