De Volkskrant, 26-01-2013, column door Bert Wagendorp .2010

GroenLinks

Tussentitel: Een lijsttrekker met sex-appeal, is die erbij GL?

Een GroenLinks-evaluatiecommissie onder leiding van Nel van Dijk presenteerde gisteren het rapport Terug naar de toekomst. Wat daarmee precies wordt bedoeld, is onduidelijk - mogelijk spreekt er een verlangen uit naar de toekomst van december 2010, toen GroenLinks in de peilingen op dertien zetels stond.

De commissie ondervroeg vijftig betrokkenen, las 1.072 brieven van leden, sprak met regionale focusgroepen, neusde in de media-archieven en analyseerde de desastreuze verkiezingsuitslag van september 2012.

Uit die analyse kwam naar voren dat één op de zes partijleden de afgelopen verkiezingen niet op de partij had gestemd. Dan heb je dus iets erg verkeerd gedaan.

Dat was ook de conclusie van de commissie. Beter: op twee dingen na (Kinderpardon en Lenteakkoord) was in de periode-Sap álles fout gegaan. En met het Lenteakkoord ging het later alsnog verkeerd.

Dat betekent in feite dat je de recente besluitvorming in de partij beter had kunnen overlaten aan een aap met een blinddoek en een dartspijltje: het aantal zinnige beslissingen zou vermoedelijk hoger zijn geweest dan twee.

Een jammerlijke constatering.

De uitkomst van het onderzoek was niet verrassend: gebrek aan regie, chaos in de fractie, nul politieke strategie, Kunduz en Tofik Dibi: Van Dijk had ook een avondje aan de bar van een willekeurig café kunnen gaan zitten.

Toen Sap haar middelvinger opstak naar de GL-kiezers en de Kunduz-missie erdoorheen jaste, wist je dat er sprake was van een diepe kloof tussen fractie en achterban. Toen Tofik Dibi zich kandideerde voor het leiderschap was duidelijk dat de totale anarchie was uitgebroken en bij GL elke nar zich keizer kon wanen.

Maar volgens interim-partijvoorzitter Van Zuijlen is het 'lek boven water' en keert GroenLinks met de kernwaarden 'groen' en 'links' op glorieuze wijze terug naar de toekomst.

De partij kijkt hoopvol naar de collega's in Nedersaksen, die vorig weekeinde een grote verkiezingszege boekten. Bovendien staan de Grünen in de polls voor de Bondsdagverkiezingen op 14 procent - omgerekend naar GroenLinks-verhoudingen een Kamerzeteltje of 21, 22.

Het succes van de Duitse Groenen heet Jürgen Trittin. Politiek is vrij eenvoudig: een aansprekende leider is de helft van het werk, en vermoedelijk driekwart. Je moet op zoek naar iemand die je boodschap begrijpelijk en aansprekend kan overbrengen. Op de vraag wat hem drijft, citeert Trittin altijd Clint Eastwood in For a fistfull of dollars. Waarom waagt 'Joe' zijn leven voor een paar worstjes, vraagt de arme weduwe. 'Omdat ik niet tegen onrecht kan', antwoordt Clint.

Zo'n man of vrouw zoeken ze bij GroenLinks ook.

Hans Andringa van Radio 1 interviewde na de rapportpresentatie Bram van Ojik, de huidige politiek leider.

Andringa: 'Er moet dus een lijsttrekker zijn met een enorme sexappeal. Is er zo iemand in GroenLinks?'

Van Ojik: 'Die hééft GroenLinks op dit moment.'

Andringa (verbaasd): 'Ís die persoon er?'

Van Ojik (triomfantelijk): 'Die staat voor u!'

Andringa sprak ook even met Nel van Dijk.

Andringa: 'Is de uitstraling van Van Ojik te vergelijken met de electorale sexappeal van iemand als Femke Halsema?'

Van Dijk: 'Het antwoord is nee. Het kan best zijn dat wij de aansprekende lijsttrekker opnieuw zullen moeten vinden.'

GroenLinks is nog lang niet terug bij de toekomst.
Naar Klassenstrijd, pensioenen , Klassenstrijd , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]