WERELD & DENKEN
 
 
De Volkskrant, 18-05-2013, column door Bert Wagendorp

.2011


Verdovende drugs

Tussentitel: Alweer beroofd. Eerst de Bulgaar, nu de Brusselaar

Minister Opstelten van Justitie verklaarde gisteren dat de conditie van de Nederlandse agent puik in orde is. Dit in antwoord op verontrustende berichten over de vergrijzing van het korps die ervoor zorgt dat steeds meer dienders kansloos zijn in de achtervolging van topfitte criminelen op hardloopschoenen.

Dit is van belang, nu Opstelten heeft besloten meer agenten naar Maastricht te sturen om daar de drugsrunners aan te pakken - vaak van die razendsnelle gastjes. Het is daar een puinhoop, met de drugs. Als ik afgelopen donderdag Theo Verbruggen van Radio 1 mocht geloven, begint Maastricht te lijken op het Baltimore uit The Wire.

Wat vooraf ging.

Kabinet Rutte I komt met de wietpas tegen drugstoerisme. Rutte II schaft hem weer af. Steden mogen zelf weten hoe ze omgaan met drugstoerisme. In Maastricht wil burgemeester Onno Hoes het verbod op verkoop aan buitenlanders handhaven. Er komt meer illegale straathandel. Hoes' collega's in andere steden besluiten om die reden verkoop aan buitenlanders te gedogen. De rechter bepaalt dat het verbod van Hoes onrechtmatig is. De shops hervatten de verkoop van verdovende drugs aan Duitsers en Belgen. De klanten stromen weer toe. En met hen de straatdealers. Het wordt een chaos.

Niet volgens Opstelten, overigens. Die zei vrijdag: 'Het drugstoerisme moet worden tegengegaan en in het zuiden is het een succes. Dankuzeer.'

Ik kijk graag naar Opstelten en naar hem luisteren is helemaal een genot. Niemand kan zo overtuigend de harde realiteit vervangen door de gewenste werkelijkheid. In drie zinnen vormt Opstelten een hijgend korps corpulente wijkagenten om tot een getrainde blauwe gevechtsmachine die elke bende kansloos laat. Dankuzeer. Een geniaal talent om geruststellend uit de nek te kletsen.

Onno Hoes verklaarde deze week dat hij overwoog de handdoek in de ring te gooien. Handhaving was onmogelijk geworden. Vrijdag zegde Opstelten hem meer agenten toe en beloofde Hoes de Maastrichtenaren daarmee zowel de illegale verkoop in de coffeeshops als de straathandel rigoureus te gaan aanpakken.

Zal het lukken de anderhalf miljoen buitenlanders die jaarlijks in Maastricht hun marihuana komen halen buiten de stad te houden? Uiteraard niet. We weten al minstens veertig jaar dat repressie niet werkt, behalve voor de drugsbazen die er verbazingwekkend rijk door zijn geworden. Dat weet Opstelten, dat weet Hoes. En toch blijven ze geloven in hun aanpak, misschien wel omdat de regent nu eenmaal geen andere vorm van besturen kent dan de repressieve.

In 2010 was Opsteltens en Hoes' partijgenoot Frits Bolkestein een van degenen die pleitten voor legalisering en regulering van drugs en gelijktijdige ontmoediging van drugsgebruik. Precies zoals we dat doen met tabak en alcohol.

Repressie creŽert criminaliteit: van alle misdaad in dit land is de helft drugsgerelateerd. Repressie is ook waanzinnig duur: het kost volgens onderzoekers naar schatting 15 miljard euro per jaar - het blik verse agenten van Opstelten nog niet eens meegerekend.

Volgens Opstelten stelde Hoes zich in Maastricht 'rechtstatelijk' op. Dat zal wel zo zijn, maar dat is nog geen garantie dat zijn maatregelen effectief zijn. Ook de regels van de rechtsstaat zijn niet onfeilbaar maar een product van mensen. Wanneer gaan we er weer eens goed naar kijken?


Red.:  Schitterend zelfportret:  Ik kijk graag naar Opstelten en naar hem luisteren is helemaal een genot. Niemand kan zo overtuigend de harde realiteit vervangen door de gewenste werkelijkheid.Naar  Amerika, leugens  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .