Volkskrant.nl, 29-11-2017, redactie uitleg of detail .2010

NBC ontslaat bekende presentator Matt Lauer na klacht seksuele intimidatie

Matt Lauer, een van de bekendste en best betaalde presentators van Amerika, is woensdag ontslagen door NBC News wegens seksuele intimidatie. De omroep besloot Lauer, die 28 miljoen dollar per jaar verdiende, aan de kant te zetten nadat een collega van hem een klacht had ingediend.


Lauers ontslag komt een week nadat een andere bekende Amerikaanse tv-presentator, Charlie Rose van CBS News, werd geschorst wegens ongewenst seksueel gedrag jegens vrouwelijke medewerkers.

Volgens NBC moet gevreesd worden dat meerdere collega's het slachtoffer zijn geworden van de presentator van de populaire Today-show. Lauer was meer dan twintig jaar een van de bepalende gezichten van het nieuws-en showprogramma dat in de ochtend wordt uitgezonden.

Toen Lauer de Today-show presenteerde met Katie Couric, was het lange tijd een van de best bekeken programma's. 'Hoewel het gaat om de eerste klacht over zijn gedrag in de ruim twintig jaar dat hij bij NBC News werkt, hebben we ook redenen om aan te nemen dat het hier niet gaat om een ge´soleerd incident', aldus de omroep in een verklaring. 'Wow, Matt Lauer is zojuist ontslagen door NBC', reageerde president Trump op het onverwachte vertrek van de presentator.

Het is nog onduidelijk waarvan Lauer wordt beschuldigd en welke collega de klacht indiende. Wel gingen er de afgelopen tijd verhalen de ronde dat diverse media aan verhalen werkten over zijn gedrag op de werkvloer van de Today-show. Lauers vrouw vroeg in 2006 scheiding aan. Zij beschuldigde hem toen van 'wreed en onmenselijk gedrag'. De scheiding ging niet door. Sindsdien leeft het echtpaar wel gescheiden van elkaar.Schending normen

NBC handelde opvallend snel toen maandagavond de 'gedetailleerde' klacht tegen Lauer werd ingediend. Op woensdagochtend, aan het begin van de uitzending, maakte mede-presentatrice Savannah Guthrie tot verbazing van miljoenen kijkers bekend dat Lauer was ontslagen.

Zij las een verklaring voor van NBC-baas Andy Lack waarin deze de klacht over ongepast gedrag van Lauer een duidelijk geval van 'schending van de normen' van het bedrijf noemde. De duidelijk aangeslagen Guthrie en haar collega's werden pas woensdagochtend, vlak voor de uitzending, op de hoogte gebracht van het ontslag van Lauer.

'Zoals je je misschien kunt voorstellen zijn we er kapot van en moeten we dit nog verwerken', aldus de presentatrice. 'We zijn diepbedroefd. Ik vind het vreselijk voor Matt, hij is een goede vriend en partner en hij is bij veel mensen geliefd. En mijn hart is gebroken voor mijn dappere collega die met haar verhaal naar buiten is gekomen.'

Naast Lauer en zijn collega Rose, moesten de afgelopen weken ook NBC News-commentator Mark Halperin en Michael Oreskes van NPR vertrekken na klachten over seksuele intimidatie. Vorige week schorste The New York Times om dezelfde reden hun bekende Witte Huis-correspondent Glenn Thrush. Eerder moest Bill O'Reilly vertrekken bij Fox News.


Red.:
Helft of meer JodenIRP:   


Naar Cultuur, gelijkheid , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]