De Volkskrant, 29-11-2011, column door Bert Wagendorp .2010

Ratings

Tussentitel: Een afgrijselijke glimlach die je eraf wilt timmeren

Niets is meer zeker: in BelgiŽ krijgen ze toch een nieuwe regering. Ik ging ervan uit dat we bij onze zuiderburen getuige waren van een interessant politiek experiment: de eeuwigdurende formatie. Het was na bijna anderhalf jaar gestuntel nog maar tweeŽnhalf jaar tot de volgende verkiezingen, dus de Belgen waren een mooi eind op weg om in elk geval ťťn zittingsperiode regeringsloos te overbruggen.

Dat had ons nieuwe inzichten kunnen verschaffen in het wezen en de noodzakelijkheid van de politiek.

Maar, zoals de laatste tijd wel vaker, gooide de kredietbeoordelaar Standard & Poor's roet in het eten. Op vrijdag verlaagde het bureau de rating van BelgiŽ van AA+ naar AA met negatief vooruitzicht. Dat was genoeg: op zaterdag was er overeenstemming over de bezuinigingen. Zodoende treedt binnenkort een nieuwe Belgische regering aan.

Overigens zou een hervorming van de Belgische partijnaamkeuze volgens mij ook zeer helpen bij de politieke vernieuwing van het land. Wij doen het met PVV-CDA-VVD: een strak ensemble van drieletterwoorden. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Een regering PS-CD&V-MR-OpenVld-sp.a-cdH staat per definitie voor een zware taak. Zo'n gezelschap ziet eruit als de scheikundige formule van putlucht. Zie daarmee maar eens populair worden, bij het volk.

Je hoort de laatste tijd vaak stemmen opgaan die beweren dat technocraten de enigen zijn die Europa nog kunnen redden, omdat ze ongevoelig zijn voor het volkssentiment en niet hoeven te worden herkozen. In Griekenland en ItaliŽ zijn ze al aan de macht, maar uit de gebeurtenissen in BelgiŽ blijkt dat ze ook elders hun invloed doen gelden: ťťn plusje eraf en je geeft de politieke ploeteraars de sporen.

In de Vlaamse krant De Morgen stond gisteren een interview met Marko Mrsnik. Hij is BelgiŽ-specialist van Standard & Poor's. Vijf tot zeven 'senior-analisten' beslisten volgens hem over het lot van BelgiŽ. Daar ben je dus aan overgeleverd, als volk en natie. Mogelijk, zei Mrsnik, zouden de analisten de hand over het hart strijken, nu er dan toch een regering was. Misschien ging de 'outlook' van negatief naar stabiel.

Het baasje overweegt de brave hond een extra botje toe te werpen; het is moeilijk uit te maken of de glimlach op zijn gezicht welwillend is of zo afgrijselijk arrogant dat je hem eraf wilt timmeren - ik neig naar het laatste.

Overigens zijn het nu nog mensen van vlees en bloed, die de financiŽle situatie van een land beoordelen. Het zal niet lang meer duren voor die ingewikkelde afweging wordt overgenomen door computerprogramma's. Waarmee de definitieve technocratisering zich zal hebben voltrokken en onze politici op hun beeldscherm kunnen aflezen wat hen te doen staat, wil het land niet met faillissement worden bedreigd.

Moody's, collega van Standard & Poor's, verklaarde maandag dat de ratings van alle eurolanden gevaar lopen. Die van ons dus ook. Wanneer de Europese leiders niet kiezen voor verdere integratie, kan het volgens Moody's zomaar gedaan zijn met onze glorieuze triple-A status en moeten we volgend jaar nog een paar miljard meer bezuinigen.

Er wordt veel gescholden op de ratingbureaus, maar voor de politiek zijn hun doemscenario's ook een handig excuus voor impopulaire maar noodzakelijke maatregelen. In BelgiŽ danken ze er een regering aan. En wanneer een federaal Europa realiteit wordt, moeten we daarvoor niet in de eerste plaats de idealisten van de Europese gedachte prijzen, maar vooral de cynische realisten van Standard & Poor's en Moody's. 


Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]