WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuur, integratie, afkeer: allochtonen onderling

3 apr.2008

Ook de redactie heeft zich bij het schrijven van de Cultuur artikelen laten misleiden door de gewone discussies - die gaan over de relatie tussen immigranten en Nederlanders. Maar als het op spanningen, afwenden en afkeer gaat zijn de relaties tussen de immigrantengroepen nauwelijks beter - eerder slechter. Onderstaand de aanleiding voor deze toevoeging:
 

Uit: De Volkskrant, 03-04-2008, door Willem Beusekamp

'Ook zwarte allochtoon heeft islam probleem'

De promotie van Ahmed Aboutaleb vorig jaar van Amsterdams wethouder naar staatssecretaris in Den Haag is 'de capitulatie van de schijterige autochtonen voor de met messen zwaaiende en bommen leggende islamieten'.
    Het citaat is niet afkomstig van Geert Wilders, maar van John Goring, voormalig fractievoorzitter van de VVD in de Amsterdamse gemeenteraad. Op het Allochtonenweblog plaatste hij vorige maand een column, waarin hij melding maakt van het volgende fenomeen:
'In Surinaamse en Antilliaanse kringen heeft men het helemaal gehad met die hoofddoekjes en mannen in lange jurken.' Dat de van oorsprong Marokkaanse Aboutaleb in de regering belandde, zien met name Surinamers en Antillianen als de bevestiging dat zij er helemaal niet toedoen' .
    Goring, zelf een creoolse Surinamer en twee jaar geleden op straat bedreigd door jeugdige Marokkanen, gaat nog verder: 'Het gifschip Probo Koala zaaide dood en verderf in Ivoorkust en het stadsbestuur van Amsterdam waste zijn handen in onschuld. Veel zwarte allochtonen zijn er van overtuigd dat dit anders was gelopen indien het rampschip de haven van het Marokkaanse Tanger had aangedaan.'
    'Al dan niet onder druk van zijn Marokkaanse achterban had de toenmalig wethouder Aboutaleb zich zeker sterk gemaakt voor een financiĆ«le tegemoetkoming aan Marokko. Iets wat natuurlijk niet weggelegd was voor die dooie negertjes in donker Afrika.'
    En dan die preventief fouilleeracties in stadsdeel Zuid-Oost, waar veel zwarten wonen. Goring: 'Ook de beter opgeleiden vinden het onverteerbaar dat de politie zwarte mannen, vrouwen en kinderen vrijelijk mag betasten. En dit terwijl de Marokkanen zich mogen uitleven in Amsterdam-West.'
    Waarom daar niet preventief wordt gefouilleerd, is volgens Goring duidelijk: 'De almachtige Marokkaan Aboutaleb heeft daar ooit een stokje voor gestoken. Islamieten zullen immers nooit accepteren dat hun vrouwen preventief gefouilleerd worden.' Goring, tegen burgemeester Cohen: 'Ook bij de zwarte allochtonen is er een islam probleem. Het evenwicht tussen de Amsterdamse bevolkingsgroepen is broos en er valt dus nog aardig wat bij elkaar te houden.'  ...


Red.:   Dit is slechts een nogal openhartig voorbeeld van een houding die breed gevoeld wordt. Op televisie was eens een item over een eventueel nieuw buurthuis in een allochtone wijk. "Nee", zei het Marokkaanse jongetje tegen de buurtwerker, "een buurthuis samen met Surinamers is een raar idee - dat gaat nooit goed" - meer voorbeelden hier  .
    De toestand van boven bleek een maar deel van het verhaal:


Uit: De Volkskrant, 04-04-2008, door Willem Beusekamp

Surinaamse PvdA'ers voelen zich achtergesteld

'Vernederend en denigrerend', vindt Lodewijk Asscher de dwingende toon waarop partijleden per se een zwarte bestuurder wensen op de plek die wethouder Hennah Buyne, een Surinaamse, vorige maand achterliet.
    De leider van de Amsterdamse PvdA was er donderdag voor naar het stadsdeel Zuidoost (de Bijlmer) gekomen, waar een ingelaste ledenvergadering noodzakelijk was om de etnisch getinte onrust te kalmeren.
    Het overwegend 'zwarte' stadsdeel meent onvoldoende in het stadsbestuur te worden vertegenwoordigd indien Buyne niet wordt opgevolgd door een zwarte politicus. Asscher kreeg eerder een petitie, waarin wordt aangedrongen op een van oorsprong Surinaamse bestuurder. Juist de PvdA, aldus Asscher, moet beter weten.
    Asscher: 'In onze partij, waar emancipatie voorop staat, kiezen we voor kwaliteit, die er voldoende is. Daarbij laten we ons niet leiden door de vraag tot welke etnische klasse de kandidaat behoort. Als we dat wel deden, is dat denigrerend voor de kandidaat.'
    Zo eenvoudig bleek het niet te liggen. 'U blijft in uw politieke correctheid boven het probleem zweven', zei een partijgenoot. Bij zwarte kiezers is sprake van een mengeling aan jaloezie en verontwaardiging over iets dat volgens hen een feit is: Marokkanen en Turken worden door de gevestigde orde voorgetrokken ten koste van Surinamers en Antillianen.
    Een lokaal prominente VVD'er, Surinamer van oorsprong, schreef er een cynische column over, die door Asscher als 'zeer merkwaardig' werd gekwalificeerd. Waarna het hoge woord er alsnog uitkwam; raadslid Peggy Burke, ook Surinaams en partijgenoot van Asscher, kan zich wel vinden in het betoog van de VVD'er. 'Alle Surinaamse subsidieaanvragen worden tegenwoordig afgewezen, terwijl elk Marokkaans en Turks flutprogrammaatje wel subsidie krijgt.'   ...


Red.:   Kijk, de buitenstaandersblik ziet weer meer. Want in de relatie autochtonen-Marokkanen/Turken zijn de Surinamers en Antillianen de buitenstaanders. En omdat ze ook belang hebben, valt het ze ook op: Marokkaanse en Turkse belangen worden door de autochtonen overgewaardeerd, bevoordeeld. Boven autochtone, en dus ook boven Surinaamse. Het autochtone belang zijnde een goed en integer bestuur waarin niet geld wordt verspild, en Surinamers omdat die dan ook graag wat van die verspilling zouden profiteren.
    Meer voorbeelden hier  .


Naar Cultuur, integratie, afkeer  , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .