De Volkskrant, 27-08-2009, Van onze correspondent Greta Riemersma 2009

Accent | Visumbeleid voor Marokkanen

Ook keurige burgers zijn niet welkom in Europa

Aicha Mokhtari (51) uit de Marokkaanse stad Oujda is dood. Volgens haar broers had dat niet gehoeven, en talloos veel Marokkanen denken hetzelfde. Mokhtari had botkanker en wilde daarvoor naar een speciale kliniek in Frankrijk. Maar van het Franse consulaat in Fez kreeg zij geen visum.

Sinds zij vorige week overleed, zijn in alle kranten woedende commentaren verschenen. ‘Wat dachten ze, dat Aicha illegaal in Frankrijk zou blijven?’, liet een familielid weten. ‘We zijn nog steeds bezet’, riep Khalid Jamaï, de veteraan onder de Marokkaanse columnisten. Hij doelde op 1912-1956 toen de Fransen het in Marokko voor het zeggen hadden.

Alle ergernissen van Marokkanen over het Europese visumbeleid zijn naar buiten gekomen. Zij weten dat Europa voor hen steeds moeilijker binnen te komen is, maar ook als zij aan alle regels voor een visum voldoen, kunnen ze nog worden afgewezen, luidt hun klacht.

Neem het geval Mokhtari. Zij werd ziek in 2007, en behandelingen in Marokko hielpen niet. Zij heeft een broer in Frankrijk die regelde dat zij naar een kankerkliniek in Villejuif kon. Maar Mokhtari kreeg geen visum. Waarom niet? Er bestaat nog een Aicha Mokhtari, en haar is eerder de toegang tot Frankrijk geweigerd. Deze Aicha komt uit Algerije en heeft een ander geboortejaar, maar niettemin: Aicha kwam Frankrijk niet in.

Haar broer in Marokko deed vervolgens alles om het Franse consulaat op andere gedachten te brengen, maar niets hielp. Niet een oproep van Aicha via Youtube, niet een brief aan het Marokkaanse ministerie van Gezondheid, niet een brief aan de halve Franse ministerraad, en zelfs niet een brief aan president Sarkozy.

Nu Aicha Mokhtari dood is, blijken er meer zulke gevallen te zijn. Een hoogleraar van de Universiteit Mohammed V in Rabat kwam Groot-Brittannië niet in, terwijl hij daar alleen een conferentie wilde bezoeken. Mensen met goede banen in Marokko, die normaal gesproken geen plannen hebben voorgoed weg te blijven, kunnen in Europa niet eens een weekje vakantie vieren.

In de krant Akhbar Alyoum verscheen een foto van een clubje wachtenden voor het Franse consulaat in de brandende zon. ‘Vernederend’, luidde het bijschrift. Want dat is hoe Marokkanen de procedures voor een visumaanvraag zien.

Begin deze week is voor de consulaten van Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië gedemonstreerd, met steun van Marokkaanse mensenrechtenorganisaties. ‘Europeanen leven hier uitbundig, ze zijn altijd welkom, maar omgekeerd geldt dat niet’, aldus columnist Jamal Boudouma in Aljarida Aloula.

Hij begrijpt dat Europa problemen heeft met illegale Marokkanen. ‘Maar niet alle Marokkanen willen illegaal leven’, schrijft hij. ‘Europeanen hebben het altijd over vrijheid en democratie. Hypocriet. Waar halen ze het recht vandaan ons te vertellen hoe het moet?’


Naar Cultuur, integratie, afkeer, bronnen , Cultuur, integratie, afkeer , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]