WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuur, integratie, islam

13 apr.2008

De rol die de islam speelt in het krachtenveld tussen redelijk denken en obscurantisme, wordt toegelicht in de volgende bron, van twee broers en filosofen die een column in de Volkskrant hebben:
 

Uit: De Volkskrant, 12-04-2008, column door Maarten en Frank Meester

Een collectieve frustratie over het christendom

Maarten:
We moeten Nederlandse moslims eindelijk eens de waarheid vertellen.
Frank: Begin jij nu ook al?
Maarten: We moeten ze duidelijk maken dat het merendeel van de Nederlanders geen hekel heeft aan de islam in het bijzonder, maar aan religie in het algemeen. We moeten in deze tijd van benoemen en bouwen dit laatste taboe doorbreken.
Frank: Onzin. Daarbij: wat bereik je daarmee?
Maarten: Veel. We hebben door te zwijgen de multiculturele misverstanden vergroot. Ook ik heb hieraan bijgedragen, Frank. Mea culpa. Ik weet nog hoe een moslimvriend zich bij de vierde glas muntthee vertrouwelijk naar mij toe boog. Om onze vriendschap te bezegelen, vertelde hij me dat hij zijn kinderen naar een katholieke school liet gaan. En wat antwoordde ik? Dat mijn kinderen naar een openbare school gaan? Dat religieuze indoctrinatie in het onderwijs mij een gruwel is? Dat we de relatieve tolerantie in het Westen danken aan de godsdienstoorlogen na de Reformatie, waardoor we dachten: dit nooit meer, dat zo veel mensen sterven in de strijd om de ware religie? Dat autochtone Nederlanders bij 'katholiek' denken aan alle stumpers die onnodig sterven door het pauselijk condoomverbod? Aan de vraag hoe het zit met de onfeilbaarheid van de paus, nu de historicus Sergio Luzzatto heeft aangetoond dat de door Johannes Paulus II heilig verklaarde padre Pio zichzelf met insecticiden stigmata toebracht?
    Nee, ik zei slechts dit: 'Ja, die school is lekker dichtbij.'   ...


Red.:   Ook de rest van het artikel is de moeite van het lezen waard, maar concentreert zich op de politiek. Hier wilden we het essentiŽle punt van de strijd tussen verlichting en obscurantisme, geloof, benadrukken. Het obscurantisme dat noodzakelijkerwijs tot maatschappelijke achterstanden leidt.


Naar Cultuur, integratie, islam  , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .