De Volkskrant, 27-06-2011, door Thomas von der Dunk en Bert Brussen  3 jul.2011

Von der Dunk | Brussen 

Het verwijt van cultuurrelativisme is niet van toepassing op links maar op rechts, meent Thomas von der Dunk: rechts heeft lak aan het gelijkheidsbeginsel. Volgens Bert Brussen heeft links met zijn 'weg met ons' mentaliteit goddank een reactie over zichzelf afgeroepen.

'Cultuurrelativisme'. Het is een van de verwijten die rechts graag op hoge toon aan links adresseert, vanwege het relativeren van de integratie-problematiek: links durft niet voor westerse waarden pal te staan als het om gemengd zwemmen of vrije kledingkeuze gaat.

Alsof cultuurabsolutisme zo begerenswaardig is! Daarin zijn ze nu juist erg goed in Teheran: geen grijntje relativeringsvermogen. Allahs wil is wet, en wat die wil is, is al vele eeuwen her ter vermijding van ontucht vastgelegd: jongens horen niet bij meisjes. Jongens ook zeker niet bij jongens trouwens, dus het moet daar voor jongeren verrekte eenzaam zijn. In Urk en Uddel zien ze dat overigens nagenoeg eender.

Mij lijkt noch cultuurrelativisme noch cultuurabsolutisme wenselijk. De essentie van de moderne westerse waarden is namelijk juist dat de absolute waarden van vroeger over het goede leven zijn gerelativeerd: ieder moet op zijn manier zalig worden. Slechts evidente dwang is uit den boze. Verder staat het iedereen vrij om zo onvrij te zijn als hij wil.

Alleen voor de staat dient iedereen gelijk te zijn - en daar hebben we de rechtsstaat voor. Dat is nu inderdaad een westerse verworvenheid, waarvoor eens geen relativering, maar verabsolutering past. En juist de rechtsstaat staat nu onder druk - als gevolg van het nieuwe cultuurrelativisme van rechts, waarmee men het gewraakte cultuurrelativisme van links bestrijdt.

Zo wordt uitgerekend een van de meest essentiŽle westerse waarden die men prentendeert te verdedigen, door de voorgestelde verdedigingsmaatregelen ondermijnd. Zoals de PVV de vrijheid alleen voor zichzelf reserveert, zo geldt dat ook voor de gelijkheid. Maar zij is er voor allen, ongeacht hun geloof, of zij is er niet. Het is het stelselmatige wegkijken en tot non-probleem verklaren door VVD en CDA op dit punt, dat van een gevaarlijk cultuurrelativisme getuigt.

Overigens bestond in mijn jeugd in het uitgesproken VVD-dorp Bilthoven nog een apart damesbad, zonder dat daar ooit een moslim was gesignaleerd. En grote kans dat de behoefte daaraan dankzij een lokale overvloed aan autochtone heren op Strauss-Kahn-leeftijd straks nog eens wederkeert.

Thomas von der Dunk

===========================================


Er is uiteraard niks begerenswaardig aan cultuurabsolutisme. Al helemaal niet in Nederland. Voor je het weet, moet je Boer Zoekt Vrouw, het CDA, gesloten winkels op zondag, stadsdeelraadamateurs, gezelligheid of instellingen als InHolland gaan verabsoluteren. Dat lijkt me inderdaad niet de bedoeling.

Maar dat betekent niet dat cultuurrelativisme, zeker het soort van cultuurrelativisme dat wordt gebezigd door goedmensen en andere helenotenzingers uit de linkse kerk waar Nederland nu alweer te lang onder gebukt gaat, geen probleem veroorzaakt. Cultuurrelativisme maakt bestaande problemen juist erger. Veel erger.

Dankzij het linkse cultuurrelativisme hebben we nog niet zo heel lang geleden een bloedende wond geschoten in de democratie door een democratisch verkozen volksvertegenwoordiger als Hans Janmaat te veroordelen. Hij benoemde reŽle problemen, en dat mag dus niet van cultuurrelativisten. In elk geval niet als die problemen te maken hebben met het multiculturele samenlevingsexperiment. 'Wij zijn altijd schuldig! Weg met ons!', zegt de cultuurrelativist. Bij andere culturen dus geen probleem. Die zijn lief of slachtoffer en zoniet dan heeft de westerse cultuur dat veroorzaakt.

Diezelfde cultuurrelativisten hebben het laten gebeuren dat wijken vol PvdA- en CDA-stemmers zijn veranderd in 'Vogelaar-wijken'. Een cultuurrelativistisch eufemisme voor 'allochtonenprobleemgebied'. Al die tijd zeiden de cultuurrelativisten: 'Niet klagen! Cijfer jezelf maar weg!' Het gevolg is vijfentwintig zetels voor de cultuurverabsoluterende Partij voor de Vrijheid. Als de cultuurrelativisten van destijds ook maar hadden gepoogd cultuurabsolutist te worden, dan hadden ze nu meer grip gehad op de boze massa's Henken & Ingrids of het soort van Teheranistische enclaves als Urk en Uddel (alhoewel ik zelf liever geen uitspraken zou doen over de vermeende homoseksualiteit van Uddelse boys).

Dit alles neemt niet weg dat het risico op Strauss-Kahn-achtige taferelen van VVD-bestuurders in een Elsevier-dorpje als Bilthoven inderdaad een beangstigend realistisch toekomstbeeld is. Maar zolang de Bilthovense jeugd geen rouwstoeten lastigvalt, is dat nog wel weg te relativeren.Naar Multiculturalisme, anti-autochtoon , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]