De Volkskrant, 24-06-2011, door Dolf Hendriks en David van der Heeden 10 jul.2011

Dreigmails voor uitgejouwde nabestaande in Amersfoort

Rouwende familie niet blij met ’overtrokken media-aandacht’ Theo Baaiman, de Amersfoorter die vandaag op de Bilalschool in gesprek ging met leerlingen nadat zij de uitvaart van zijn schoonmoeder verstoorden, heeft vandaag twee dreigmails ontvangen. Het is niet bekend wie de dreigmails verstuurd heeft. In de mails wordt Baaiman te verstaan gegeven niet de publiciteit te zoeken.

Baaiman is vandaag ook door een Marokkaanse lerares van de islamitische school 'stevig' toegesproken. 'Toen ik bij de school aankwam, werd ik vrij fanatiek aangesproken door een van de docenten', zegt hij tegen RTV Utrecht.

De docente was duidelijk kwaad omdat Baaiman, nadat een groepje scholieren van de basisschool beledigende gebaren en opmerkingen maakte naar de passerende rouwstoet, de media opzocht. 'Ik heb gelijk gezegd dat er geen gesprek komt op deze manier. Ik vond de ontvangst erg vervelend', zegt Baaiman.

'Leerlingen oneerlijk'
Baaiman kwam vandaag juist naar de Bilalschool om, met de leerlingen van groep 7, te praten over het incident. De leerlingen ontkennen de aantijgingen, maar Baaiman gelooft ze niet. 'Ze houden bepaalde zaken achter. Ik had niet het gevoel dat ze eerlijk waren.'

'Ze hebben wel staan juichen toen we langsreden, maar nu beschermen ze elkaar', aldus de Amersfoorter. Directeur Teade Walma is het hiermee niet eens en spreekt Baaiman tegen. 'Het gesprek vanochtend tussen de kinderen en de nabestaanden was open en hartelijk.'

'Verkeerd geďnterpreteerd'
De school heeft zelf met de leerlingen gesproken en komt tot de conclusie dat de nabestaanden de gebaren van de kinderen verkeerd hebben geďnterpreteerd. 'De kinderen van groep 7 hebben geen beledigende opmerkingen gemaakt', claimt de school.

Wel blijft, volgens de school, de waarneming van de familie overeind dat enkele leerlingen de stoet onheus hebben bejegend. 'Het betrof een paar leerlingen bij het hek op het schoolplein.' Wie dat waren, gaat Walma dit weekend uitzoeken.

'Overtrokken media-aandacht'
De Bilalschool liet vandaag een persbericht uitgaan waarin de school, leerlingen én nabestaanden hun teleurstelling uiten over de, naar eigen zeggen, 'overtrokken media-aandacht' die hen ten deel viel na het incident.

'De gevolgen van de media-aandacht, de stroom van aanhoudende haatmails en de telefoontjes met bedreigingen heeft ons in een gevoel van onveiligheid gebracht. De nabestaanden betreuren dit ten zeerste en vragen zorgvuldigheid en de nodige nuancering in de berichtgeving.'

'De familie heeft in de pers aandacht willen vragen voor respectloos gedrag dat in de afgelopen periode rouwstoeten in Amersfoort te beurt vielen. Zij betreurt het dat door de negatieve berichtgeving de school disproportioneel schade is toegebracht', zo luidt het persbericht.Naar Multiculturalisme, anti-autochtoon , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]