De Volkskrant, 01-07-2011, door Charlotte Huisman  3 jul.2011

Enkele leerlingen van de islamitische Bilalschool in Amersfoort staken vorige week hun middelvinger op naar een rouwstoet en joelden daarbij. Wat volgde: veel media-aandacht, honderden verhitte reacties op internet en dreigmails aan de school.

Baldadigheid jongeren leidt in Amersfoort tot 'rouwstoetterreur'

Tussentitel: Jongeren fietsten mee met de stoet en riepen "Joden, Joden'

Wanneer op dinsdag 21 juni een rouwstoet de islamitische basisschool Bilal in Amersfoort passeert, zien nabestaanden enkele leerlingen hun middelvinger opsteken en joelen. Een van de familieleden besluit de school aan te spreken en doet daarna zijn verhaal bij de lokale pers. Hij vermoedde waarschijnlijk niet dat zijn reactie uiteindelijk zou bijdragen tot het stellen van Kamervragen.

Op internet gaat het onderwerp al snel een eigen leven leiden. GeenStijl schrijft: 'Dit is helegaar geen kwajongens-gedrag. Dit is zieke NederlandHaat, aangestuurd vanuit de fascistische ideologie die islam heet. Na het kransenvoetballen, het tasjesroven van tachtigjarige omaatjes en het met 15 man fietsjatten van roomblanke dochters een nieuw dieptepunt in de multiculturele prachtsamenleving.' Er volgen honderden reacties.

De PVV spreekt schande van de 'rouwstoetterreur' en stelt schriftelijke vragen aan de minister. 'Hoeveel verdachten zijn er naar aanleiding van deze wederom verschrikkelijke uiting opgepakt?'

Het is het tweede incident in korte tijd in Amersfoort waarbij allochtone jongeren een uitvaart verstoren. In mei, in een ander deel van de stad, gaat het er aanzienlijk grover aan toe. Uitvaartondernemer Gré te Braak van Uitvaartcentrum UVZ vertelt hoe toen een groep jongeren van ongeveer 14-15 jaar oud hinderlijk met de stoet mee fietste. 'Ze riepen 'Joden, Joden', en sloegen op het dak. Zoiets hakt er natuurlijk in bij de nabestaanden.' Het overkomt haar, schat ze, zo'n zes ŕ zeven keer per jaar dat allochtone jongeren geen respect tonen voor een passerende rouwstoet. Te Braak stuurt hierover een brief aan de Tweede Kamer.

Toch zeggen andere uitvaartondernemers in Amersfoort dergelijke verstoringen door allochtone jongeren nooit te hebben meegemaakt. Peter Henssen van het gelijknamige uitvaartbedrijf ziet wel de laatste jaren het respect voor rouwstoeten afnemen in met name de stedelijke omgeving. 'Als wij door de stad trekken, wordt er vaak geen voorrang verleend; door autochtonen.'

Het verhaal van Uitvaartcentrum UVZ wordt bescheiden opgepikt, maar na het tweede incident lopen de gemoederen hoog op. Directeur Teade Walma van de Bilalschool: 'Continu drie cameraploegen voor de deur, duizenden haat- en dreigmails, en kinderen die op straat worden uitgescholden. Mensen schrijven ons: ga terug naar de woestijn, geitenkeutels tellen. De kinderen worden uitgemaakt voor kut-moslim, kut-Marokkaan, kut-Turk.'

De schooldirecteur benadrukt dat het verstoren van een rouwstoet 'ontoelaatbaar' is. 'Dit mag niet nogmaals gebeuren.' Hij heeft dat de leerlingen heel duidelijk uitgelegd en heeft ook met de nabestaanden gesproken.

Walma zegt dat hij niet heeft kunnen uitvinden wie van zijn leerlingen wat heeft gedaan. Uren heeft hij met de klassen gesproken, maar wellicht, zegt hij, durven ze door de druk van buitenaf niet meer voor hun schuld uit te komen. 'Deze jongens, van ongeveer 10 jaar oud, hebben heel wat aangericht. Als ik weet wie het zijn, neem ik maatregelen tegen hen, en dat had ik ook gedaan als er geen media-aandacht was geweest. Wat nu gebeurt, maakt veel indruk op al onze leerlingen.'

Het Amersfoortse PvdA-lid Youssef el Messaoudi trekt zich de aantijgingen aan het adres van de Bilalschool aan en twittert onder meer: 'Hoe ziek in je kop ben je als je een basisschool gaat bedreigen stelletje PVV-fascisten'.

Hij moet zijn tweets op last van zijn fractie terug trekken en betoont publiekelijk spijt. Ook El Messaoudi ontvangt hierop veel dreigmails, en wil niet reageren op vragen van de Volkskrant: 'Blijkbaar geldt de vrijheid van meningsuiting niet voor iedereen', mailt hij.

De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius zegt toe aan de begrafenisondernemers dat zij 112 kunnen bellen als een rouwstoet wordt verstoord. In de stad is volgens hem de afgelopen vijf jaar niet eerder melding gedaan van zo'n incident. De school heeft volgens hem adequaat gereageerd op de 'ontoelaatbare' verstoring. Bolsius schrijft aan de raad dat hij bemerkt 'dat de publieke discussie over dergelijke incidenten snel verhardt en fatsoensnormen overschrijdt'.

 

Tussenstuk:
'Niet alle incidenten krijgen even-veel aandacht'

'Niet alle incidenten krijgen evenveel aandacht', constateert mediasocioloog Peter Vasterman van de Universiteit van Amsterdam. Hij noemt de psychisch gestoorde man uit Hoensbroek, die met (onder meer) een zwaard in juni een buurman vermoordde en zelf stierf door een politiekogel: 'Als de media geen noemer kunnen vinden om het incident onder te plaatsen, is het verhaal snel weg. Neem bijvoorbeeld de verkeersruzies, oorzaak van de helft van alle incidenten met zinloos geweld. Die gebeurtenissen krijgen nauwelijks aandacht.'

Aan de andere kant kan een 'relatief klein incident', zoals Vasterman het verstoren van de rouwstoet door leerlingen van de Bilalschool omschrijft, groot nieuws worden, 'omdat het onder de noemer valt: allochtonen en respectloos gedrag'.

'Het begint bij de lokale media en dan roert internet zich. Het past in een verwachtingspatroon. Het is ideaal als je een incident hebt dat symbool staat voor de vermeende islamisering van Nederland. Er komen reacties als: kunnen we die jongeren en hun familie niet het land uitzetten? Natuurlijk vindt niemand het een goede zaak dat een rouwstoet wordt verstoord. Maar door al het rumoer lijkt vervolgens zo'n incident veel groter dan het is.'

Vasterman vindt dat de media in zulke gevallen 'te makkelijk op een rijdende trein springen'. 'Journalisten zouden vaker moeten teruggaan naar de bron om uit te zoeken wat er echt is gebeurd.'Naar Multiculturalisme, anti-autochtoon , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]