De Volkskrant, 06-12-2012, ingezonden brief van  2008

Voetbalgeweld
Als oma van een voetballende kleinzoon bezoek ik regelmatig de wedstrijden van zijn elftal en daarvoor ging ik met mijn zoons mee in hun jonge jaren. Zoiets gewelddadigs als met de dode grensrechter heb ik gelukkig nooit meegemaakt.

Wat mij het meest verbaast, is dat niemand ook maar iets heeft gedaan om die man te helpen. Er zijn toch toeschouwers aanwezig die de knapen van de man af hadden kunnen halen. Wat zijn dat voor laffe mensen. De club had direct de politie moeten bellen voordat het slachtoffer was ingestort. Steek je hand in eigen boezem, misschien een leer voor de volgende keer.

Anne van der Waal, Vlaardingen

Voetbalgeweld (2)
Nu iedereen over Nieuw-Sloten heen valt, wil ik graag het volgende kwijt. Sinds twee jaar rijd ik elke woensdagmiddag 60 kilometer heen en terug om een kleinzoon te zien trainen bij die club bij de E'tjes. Ik ben ook aanwezig geweest bij twee 'trainingsdagfeestjes'. Mijn indruk: een ontzettend aardige club.

Bij de training komt er altijd iemand van de leiding langs en vraagt aan de langs de kant staande (groot)ouders, maar ook aan de spelertjes, of het goed gaat, of ze er zin in hebben en ze maken en passant opmerkingen over te wild of agressief gedrag op het veld. Kortom: zeer betrokken.

Mijn zoon (42), vader van twee jongens, traint E'tjes, en daar zitten heus wel een paar ettertjes tussen.

Maar de taak van zo'n club is ook om jongens van de straat te houden. Als ze voetballen lopen ze niet te straatschenden of te roven. Een aantal spelers van de B1 heeft zich in het verleden misdragen en is binnen de mogelijkheden van de vereniging aangepakt. Maar als je ze er uitgooit, wordt 'straatterreur' de uitlaatklep, in plaats van een potje voetbal. Zitten we daar op te wachten? Geef alsjeblieft de club niet de schuld van wat er zondag is gebeurd.

Charles van der Veen, Hoevelaken

Voetbalgeweld (3)
De KNVB voelt zich geroepen het amateurvoetbal komend weekeinde stil te leggen. En hoopt daarbij dat de leden van de amateurverenigingen bij elkaar komen om zich te bezinnen. Het betaald voetbal wordt niet stilgelegd. Immers, zo zegt de KNVB, volle stadions waarbij het publiek een minuut stilte betracht, zouden veel meer impact hebben. Tuurlijk. Nu worden het serene bijeenkomsten van één minuut voor de wedstrijden. Met rouwbanden boven de getatoeëerde armen. En de spandoeken met R.I.P. zullen niet van de lucht zijn en het zal erop lijken dat iedereen de bewuste grensrechter bijna persoonlijk heeft gekend.

En vervolgens zullen bij de eerste 'fout' van een grens- of scheidsrechter de verwensingen weer even hard neerdalen. Als de profvoetballers zich van hun beste kant willen tonen, weigeren ze te voetballen. Of komen ze naar de stille tocht. En de scheids- en grensrechters? Gaan die gewoon fluiten/vlaggen of betuigen ze eerbied aan hun collega?

Huub Molenaar, Den Haag

 

IRP:  

Naar Multiculturalisme, anti-autochtoon , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]