Telegraaf.nl, 16-09-2014, door Iris Cohen .2011

’Wij worden hier voor racisten uitgemaakt’

In Purmerend is grote commotie ontstaan over de komst van een islamitische basisschool. Wijkbewoners protesteren massaal omdat ze vrezen dat de verkeersdrukte in de toch al overvolle buurt zal exploderen. Burgemeester Don Bijl beticht de wijkbewoners van islamofobie en daarmee lijkt de boel te escaleren.


Afgelopen mei vernamen de bewoners van het Purmerendse Weidevenne via een berichtje in een lokale krant dat de islamitische basisschool De Roos per augustus in hun wijk van start zou gaan. De school zou worden ondergebracht in een bestaand gebouw, waarin nu al twee scholen en een peuterspeelzaal huizen met in totaal al meer dan 800 leerlingen.

Het schoot de ouders van de leerlingen van de bestaande scholen volledig in het verkeerde keelgat. Al jaren vormt de ligging van het schoolgebouw aan de Nijlstraat een doorn in het oog van omwonenden; er is een tekort aan parkeerplaatsen, auto’s rijden er stelselmatig te hard en er vormen zich regelmatig ellenlange files. Een onderzoek in 2008 wees zelfs uit dat de verkeerssituatie ronduit onveilig was, maar met de jaarlijkse afname van het aantal leerlingen zou dat zich voor een groot deel vanzelf oplossen. „En nu dreigen er dus juist 300 leerlingen bij te komen!” zegt Nathalie de Reuver, een van de verbolgen ouders die zich inmiddels hebben verenigd in de groep Veilig Verkeer Nijlstraat. „Ik durf mijn dochter van 9 nu al niet alleen naar school te laten lopen, zo’n chaos is het hier.”

Open brief

De actiegroep verzamelde meer dan 1800 handtekeningen tegen de komst van de school, waarmee het bij de gemeente Purmerend een onderzoek naar de verkeersveiligheid wist af te dwingen. Hoewel de kous daarmee af leek, schreef burgemeester Don Bijl deze zomer een open brief aan lokale media waarin hij afgeeft op de houding van buurtbewoners. „Een antimoslimhouding is sommigen niet vreemd”, schreef hij.

De brief betekende het lont in het kruitvat van de toch al escalerende affaire. Zowel de extreemrechtse partij NVU als de Muslim Defence League hebben inmiddels grootschalige demonstraties in de wijk Weidevenne aangekondigd. Raadslid Arie-Wim Boer van Leefbaar Purmerend, die zich vanaf het eerste uur kritisch uitspreekt tegen de komst van de school, zegt zelfs bedreigd te zijn. „Toen ik mijn hond uitliet, is iemand op mij afgekomen die zei: je moet stoppen met je kritiek op de school, anders ga je eraan. Ik heb aangifte gedaan, maar dit houdt mij niet tegen.”

De islamitische basisschool is nu tijdelijk ondergebracht in een gebouw in een andere wijk, maar als het aan de gemeente ligt vestigt de school zich op korte termijn gewoon aan de Nijlstraat. Ondertussen groeit de onrust in de Weidevenne dagelijks. „We worden afgeschilderd als racisten”, aldus De Reuver. „Maar het gaat ons helemaal niet om het soort school dat de gemeente hier kwijt wil. Er is simpelweg geen ruimte.” Bestuursvoorzitter van de basisschool Mustafa Derin wil onder geen beding met deze krant spreken. Ook burgemeester Don Bijl wilde gisteren niet reageren. „Hij staat achter de inhoud van zijn brief en heeft daar niets aan toe te voegen”, liet een woordvoerder weten.

Naar Allochtonen, vijfde colonne , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]