Volkskrant.nl, Opinie, 08-11-2009, column door Renée Braams .2009

Elsa, kan die hoofddoek af?

Een vertegenwoordigster van Nederland zou geen hoofddoek moeten dragen.

Tussentitel: Zijn tantes vriendinnen dan racisten, extreem rechts, bedreigers van de sociale orde?

‘Al mijn vriendinnen van de literaire kring gaan Wilders stemmen’, zegt mijn tante Geneviève (72). Wat? Wat zegt tante nu?

Met haar boekenclub bespreekt tante elke maand de spraakmakende aanwinsten in de Nederlandse literatuur, ze lezen en kennen echt alles. Haar literaire vriendinnen zijn apotheker, universitair docent, doktersvrouw of hoogleraarsvrouw. ‘Ze stemden altijd CDA, net als u, tante, waarom nu Wilders?’

‘Te veel islam’, antwoordt tante Geneviève.

Te veel islam … Zijn tantes vriendinnen dan racisten, extreem rechts, bedreigers van de sociale orde?

Ik denk van niet. Ik denk eerder dat deze dames hun moslimbuurvrouw vriendelijk groeten, dat ze helpen als buurvrouw de bijsluiter van haar medicijnen niet kan lezen, dat ze een pan soep brengen als het vierde kind is geboren.

Te veel islam
Een schrijnend voorbeeld van wat dan wèl ‘te veel islam’ is, is dat een rechtenstudente met een hoofddoek is gekozen tot vertegenwoordigster van Nederland in het jongerenparlement van de Verenigde Naties.

Iedereen die op haar heeft gestemd of haar kandidatuur heeft gesteund, heeft de angst aangewakkerd, de sociale cohesie ondermijnd.

Dat zijn grote woorden, precies die grote woorden waarmee Wilders, en dus ook zijn aanhang, nu ook door nette wetenschappers om de oren worden geslagen.

Ik denk niet dat de stemmers op de rechtenstudente-met-hoofddoek bewust bezig zijn met het ondermijnen van de sociale cohesie. Veel exponenten van onze elite houden oprecht van de multiculturele samenleving. In een grote stad met vogels van velerlei pluimage, die elk zingen zoals zij gebekt zijn, voelen kosmopolieten zich vrij, en thuis.

Geile gluurder
Maar ze vergeten dat het overgrote deel van de gewone Nederlanders een hoofddoek ziet als hét symbool van vrouwenonderdrukking, als een kneveling van de vrouw, en als een schoffering van de man, die wordt gereduceerd tot geile gluurder.

Mógen pronken met je schoonheid en het spel van de erotiek zachtjes laten mee-resoneren in het dagelijks leven, op het werk, en bij de bakker, dat is voor hen vrijheid, en een verworvenheid van de westerse cultuur.

De hoofddoek is bovendien ook nog eens een statement, voor sommige draagsters, een statement van vijandigheid ten opzichte van de Nederlandse cultuur.

Water
De rechtenstudente die ons bij de VN gaat vertegenwoordigen, heet Elsa van de Loo, ze is Nederlandse en waarom ze een hoofddoek draagt, vermelden de berichten over haar niet. Op de site wijblijvenhier.nl stelt Elsa zich voor. ‘Ik wil de VN jongerenvertegenwoordiger worden om bij te dragen aan onder andere de realisatie van één van de meest fundamentele rechten van de mens: het recht op water.’

Daar ben ik even stil van. Ik heb net in de zaterdagkrant (31 oktober) Rob Vreeken gelezen die schrijft dat er jaarlijks 1,5 miljoen jonge kinderen sterven aan diarree, en dat prins Willem-Alexander nooit de credits heeft gekregen die hij verdient voor zijn jarenlange strijd voor drinkwater. ‘Weinig problemen zijn zo eenvoudig en met zo weinig geld op te lossen als kindersterfte door diarree en ziekten als tbc en malaria. Maar kinderen hebben geen stemrecht.’

Elsa van de Loo, sorry, nu ben ik toch blij dat jij ons gaat vertegenwoordigen bij de VN. Maar…

Maar, Elsa, ik vraag het je gewoon, zou je je hoofddoek af willen doen? Een vertegenwoordigster van Nederland zou geen hoofddoek moeten dragen.

Overigens ga ik zelf niet op Wilders stemmen. Mijn bezwaar tegen hoofddoeken geeft niet de doorslag bij het grote voorrecht te mogen meebeslissen over de toekomst van ons land.

Ik stem op Balkenende, als die er nog is, of op Wouter Bos, omdat die twee ons zo bekwaam en verstandig door de kredietcrisis hebben geloodst. Ja, dit is een zijpaadje, en ik heb het bovendien al eerder opgeschreven. Maar ik blijf het herhalen, in de hoop dat ik er een steentje aan kan bijdragen dat de vriendinnen van tante Geneviève straks gewoon weer CDA stemmen.


Naar Cultuur, integratie, toekomst, tegen niets-doen , Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]