De Volkskrant, 08-02-2010, column door Nazmiye Oral 10 feb.2010

Het experiment (3, slot)

Tussentitel: Waarom lukt het de één wel tot bloei te komen en de ander niet?

Na een half jaar is het einde in zicht, mijn persoonlijke experiment is afgelopen. De groep van vijftien vrouwen aan wie ik elke dinsdagochtend drie uur ‘les’ gaf, heeft me ontzettend veel geleerd. Vijf vrouwen zijn doorgestroomd naar niveau 2, de overige tien krijgen hun certificaat aan het einde van dit lesjaar.

Mijn aandeel in hun succes? Nul komma nul. Mijn eigen queeste betrof het ontrafelen van het geheim van tot bloei komen. Waarom lukt het de een wel en de ander niet? Is er een gouden formule, waardoor je in je kracht kunt komen, groeien, bloeien en vrij kunt zijn? Een geheim dat je kunt toepassen en dat ook echt werkt?

Mijn interesse hierin lag in het feit dat bijna iedereen die ik tegenkwam op een bepaald gebied in hun leven wel een wens had tot bloei, maar dat het zoveel mensen niet lukte. Inclusief mijzelf.

Ook deze vrouwen wilden hun leven veranderen. Ze wilden weer aan het werk, beter voor zichzelf zorgen, leren en groeien en hun talenten benutten. Zelf was ik een paar jaar geleden door overspannenheid van een overtuigd ‘je kunt alles worden wat je wilt’ persoon veranderd in een ‘je kunt niets doen, je moet rijpen als een appel aan een boom en mee gaan met de stroom’ persoon.

Daarnaast was er iets waar ik van overtuigd raakte: groei of het uitblijven ervan is schuldeloos. Ik had genoeg intelligente, sterke mensen om me heen gezien die er alles aan deden om op een bepaalde manier te veranderen, maar die het niet lukte, tot ze op een bepaald punt in hun leven ineens zonder moeite ‘rijp’ werden en het ze geen enkele moeite kostte om te groeien.

Er was weliswaar iets heel belangrijks tot me doorgedrongen, namelijk dat geen enkele kennis begrepen met het hoofd tot blijvende verandering leidt. Maar ik wist ook dat het niet de bedoeling kon zijn om te wachten om te rijpen, omdat het soms jaren duurt.

Er moest iets zijn wat we wel kunnen doen. Iets wat het midden houdt tussen discipline, hard werken en met de stroom meegaan. Maar wat? Na een half jaar kom ik tot een voor mij schokkende en simpele conclusie: je kunt alleen maar worden wie je bent.

Ik bedoel dit niet in een new-agesetting, zoals ik die vroeger wel geloofde en waar ik altijd heel blij en hoopvol van werd. Ik bedoel het realistisch en in sommige gevallen best somber: je bent het malletje waarin je gebakken bent. Of je moet tot het inzicht komen dat het hele malletje een illusie is, maar dan zitten we in de absolute verlichtingsleer en daar gaat het nu even niet over.

De realiteit is dat je jezelf niet kunt ontstijgen. Tenzij ook dat in het malletje zat waarin je gebakken bent en dan is het dus technisch gezien nog zo dat je niet aan jezelf ontkomt. Als iemand mij dit tien jaar geleden had gezegd dan had ik hem een dreun verkocht, want deze gedachte was vanaf mijn jonge jaren de ticket naar vrijheid.

Als ik kijk naar de vrouwen in mijn klas ben ik stuk voor stuk trots op ze. Ze zijn groei aangegaan. Sommigen vrijwillig, anderen gedwongen. Ze hebben zich sterk gehouden ook al veranderde hun identiteit en leven door het nieuwe. De meesten hadden moeite met het herdefiniëren van hun waardigheid omdat ze schoonmaken bij mensen in huis.

Ze hebben zich die paar belangrijke vragen gesteld die er toe doen: wat maakt me blij? Nu ik weet wat ik niet wil, wat wil ik dan wel? Wie ben ik? Samen hebben we een film gemaakt, over een dag uit het leven van een eenzame schoonmaakster die graag uit haar sleur wil breken.

Ik heb ze in alle stadia die groei met zich meebrengt meegemaakt. Hoopvol. Zwak en onbeschermd. Ontmoedigd. Bang. Blij. Vol weerstand. Trots. Iedereen heeft hard gewerkt en iedereen is precies waar zij behoort te zijn. De een zal verder gaan. Voor een ander is dit het hoogst haalbare.

Groei is beperkt. Verdomme.
 


Naar Cultuur, integratie, toekomst, tegen niets-doen , Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]