ad.nl, 17-10-2016, door Roelf Jan Duin uitleg of detail .2010


Enige kaaskop in de klas

Op het Waterlant College in Amsterdam-Noord is Mees (13) de enige witte leerling van de klas. Na nog geen twee maanden halen zijn ouders hem van school. 'Dit voelt als een nederlaag.'


Tussentitels: Mees is echt wel wat gewend, maar hij viel er volledig buiten. In de pauzes sprak men Turks
Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie


Het kwartje viel pas toen Peter van der Lichte en Trudy Ditmeijer voor het eerst samen het Waterlant College in Noord binnen gingen. ,,Jullie moeten de ouders van Mees zijn'', werden ze hartelijk welkom geheten.

,,Ik dacht in al mijn naļviteit nog: hoe weten ze dat nou?" zegt Ditmeijer. ,,Pas later begreep ik dat dit kwam doordat Mees het enige jongetje was met blond haar en blauwe ogen."

Mees had het advies vmbo-kader gekregen en kon kiezen tussen het Clusius College en het Waterlant College in Amsterdam-Noord. ,,Bij het Waterlant doen ze veel aan sport, dus dat leek ons de beste keuze voor Mees'', zegt Van der Lichte. ,,We hebben alleen maar naar het profiel van de scholen gekeken, geen moment naar de samenstelling. Siert ons dat nou niet?"

Tatta
Inmiddels erkennen ze een verkeerde keuze te hebben gemaakt. Het Waterland College bleek een zwarte school te zijn. Wat heet: Mees was het enige blanke kind in zijn klas. En al snel doodongelukkig.

Van der Lichte: ,,Mees is een sociaal jongetje, heeft twee grote broers, zit op voetbal, we wonen in De Banne, dus hij is echt wel wat gewend. Maar hij viel er compleet buiten. In de pauzes praatten zijn klasgenootjes Turks en Marokkaans. Hij werd uitgemaakt voor 'tatta', kaaskop en kut-Hollander. Dit was geen pesten door een paar kinderen, want dat kan Mees echt wel hebben, maar dit is, nou ja..." Ditmeijer valt hem bij: ,,Je wilt het woord niet graag gebruiken, maar het is discriminatie."

Vorige week donderdag brak Mees thuis in huilen uit. Hij wilde niet meer naar school. Een dag later zaten zijn ouders aan tafel bij Margot Focke, de teammanager van de school. ,,Dat was heel prettig. In plaats van in de verdediging te schieten zeiden ze de situatie te begrijpen en te willen zoeken naar een oplossing. Voor ons stond die al vast: na de herfstvakantie zou Mees naar een andere school gaan.''

Focke bevestigt dat er incidenten zijn geweest, maar volgens haar werd Mees niet stelselmatig getreiterd om zijn huidkleur. ,,Mees heeft tegen ons gezegd dat er twee meisjes waren die opmerkingen hadden gemaakt. Met hen hebben we een gesprek gevoerd. Verder zagen wij Mees op het schoolplein en in de kantine vaak lachen."

Focke betreurt Mees' vertrek. ,,En ik denk dat zijn klasgenoten het ook heel jammer vinden, ze mochten hem heel graag."

Door de bemiddeling van het Waterlant College kan Mees na de herfstvakantie hoogstwaarschijnlijk terecht op het Clusius College. ,,Het voelt als een nederlaag, maar Mees moet geen project worden'', zegt Van der Lichte.

Hij en zijn vrouw verwijten de school niets, al hadden ze het prettig gevonden als hun vooraf verteld zou zijn dat Mees de enige witte leerling van de klas zou zijn. Maar belangrijker vinden ze dat het probleem van segregatie in het onderwijs in Amsterdam aandacht krijgt. ,,Deze situatie is niet goed. Niet voor de Mohammeds en Ahmeds bij Mees in de klas, maar ook niet voor de kinderen op witte scholen'', zegt Van der Lichte.
Directeur Rick d'Ancona van het Waterlant College in Amsterdam-Noord.Directeur Rick d'Ancona van het Waterlant College in Amsterdam-Noord. © Dida Mulder


'Uitstekende resultaten'
Rick d'Ancona, directeur van het Waterlant College, wijst erop dat de populatie in Amsterdam onder de dertien jaar voor 65 procent uit allochtonen bestaat. In sommige delen van Amsterdam, zoals Noord, en op het vmbo ligt dat nog hoger. De term 'zwarte school' steekt hem, vanwege de negatieve lading. ,,Wij zijn een multiculturele school met uitstekende onderwijsresultaten. We willen dat leerlingen mengen en dat alle kinderen zich veilig voelen. We vinden het dan ook heel jammer dat Mees van school gaat.''IRP:  

[an error occurred while processing this directive]