Volkskrant website 02-07-2009, ANP .2008

En centraal inschrijfpunt voor Amsterdamse scholen'

In Amsterdam moet een centraal inschrijfpunt komen voor kinderen die naar school gaan. Ouders moeten daar een aantal voorkeurscholen opgeven. Als allochtone en autochtone kinderen samen worden ingeschreven, moeten zij voorrang krijgen op andere leerlingen.
    Dat bepleit de Amsterdamse Adviesraad Diversiteit en Integratie in een donderdag verschenen manifest. Daarin staan adviezen over hoe de gemeente de segregatie in het onderwijs kan tegengaan. Als de afstand tot een gemengde school voor sommige kinderen te groot is, zou de gemeente gratis vervoer moeten regelen.

Mengen
Volgens de raad is het met name bij basisscholen niet altijd mogelijk om klassen te mengen. In dat geval moeten zij ontmoetingen organiseren tussen allochtone en autochtone leerlingen. Te denken valt aan gezamenlijke sportlessen of bezoekjes aan musea.
    De raad adviseert verder dat de gemeente duidelijke afspraken met scholen moet maken over hoe zij de segregatie zullen tegengaan. Komen ze die afspraken niet na, dan zouden ze geen toestemming moeten krijgen om uit te breiden.

Segregatie
Segregatie in het onderwijs is al jaren een probleem in Amsterdam. De gemeente en scholen ondertekenden twee jaar geleden nog een convenant waarin ze plechtig beloofden daar iets aan te doen. Dat heeft echter weinig opgeleverd.
    De tweedeling speelt overigens niet alleen in de hoofdstad. Nijmegen besloot begin dit jaar al met een centraal aanmeldpunt en een bindend schooladvies voor kinderen vanaf drie jaar te komen. Ook in gemeenten als Amersfoort en Tilburg lopen experimenten om de segregatie tegen te gaan.
 

Naar Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]