De Volkskrant, 23-05-2015, van verslaggeefster Ianthe Sahadat .2010

Reportage | Zwarte school voert actie

Gezocht: witte klasgenootjes

Met shirts met de tekst 'Is dit wit genoeg voor u?' wil een Amsterdamse school blanke ouders bereiken. Subtiel is anders, maar aandcht levert het alvast op.


Nora (10) staat hand in hand met Sarah Jane (5) voor een brievenbus. Ze hebben allebei een spierwit T-shirt aan met in enorme zwarte letters de tekst: 'Is dit wit genoeg voor u?' Samen duwen de meisjes een folder door de bus. De folder is zwart. De boodschap wit: 'Met de deur in huis: wij zoeken witte leerlingen'.

De meisjes zitten op de Avonturijn, een school in de Amsterdamse Pijp, een wijk met hoofddoekjes en bakfietsen, roti en quinoasalade, belwinkels en yogascholen. Een wijk zoals elke grote Nederlandse stad er talloze heeft, kortom. Een wijk ook met scholen, maar die vormen niet altijd een afspiegeling van de bewonersmix.

Dus voeren de leerlingen van de Avonturijn deze vrijdag actie om hun school gemengder te krijgen. Wat in het geval van de Avonturijn vooral witter betekent. Want aan diversiteit geen gebrek, leert een blik in groep 5, waar Maroua naast Chaymae zit en Genesis bij Hamza en Tjeerd.

Sarah Jane weet niet zo goed waar de actie over gaat. Wel heeft de vijfjarige net voor het schoolgebouw meegezongen met het regenbooglied van K3. ('Van Afrika tot in Amerika')

Dus legt Nora het wel even uit. 'De school wil witte leerlingen. We hebben maar vier Nederlandse kinderen', zegt ze. Niet dat Nora niet Nederlands is. Maar niet 'van afkomst'. Net als 95 procent van de kinderen, die Marokkaanse, Bulgaarse, Turkse, Irakese of Surinaamse ouders of opa's en oma's hebben. 'En dat is niet wit', zegt het meisje ernstig.

Het zijn de woorden van een meisje van tien. Maar in al zijn on-omfloerste eenvoud is het ook de boodschap van de directie van scholenkoepel ASKO, waar de Avonturijn en de nabijgelegen St. Catharinaschool - die ook meedoet aan de actie - onder vallen. 'Ik heb witte scholen in witte wijken en zwarte scholen in zwarte wijken en dat is prima', zegt directeur Diane Middelkoop. 'Maar dit zijn gemengde wijken en toch komen er geen witte ouders naar onze scholen: dat is een probleem.'

Het probleem is vooral dat de nabijgelegen witte scholen met wachtlijsten kampen, terwijl de Avonturijn en St. Cataharinaschool vanwege lage leerlingaantallen met sluiting worden bedreigd. Blanke (hoogopgeleide) ouders lopen er met een boog omheen.

Eerdere pogingen om de school gemengder te maken mislukten, dus wilde Middelkoop iets onconventioneels. Vandaar deze actie, met als politiek incorrecte kers op de taart nog een open dag: 'alleen voor witte ouders'.

Subtiel is anders. Maar om op de landelijke politieke agenda te komen, met je volgens schooldirecteur Bas van der Geest wel provoceren. Aandacht genereren, wilde hij. En dat lijkt gelukt. Verslaggevers, fotografen en camera's cirkelen om de kinderen. 'En dat zou niet zijn gelukt als ze allemaal in regenboogpakjes waren gaan lopen.'

Niet alle ouders zijn even gecharmeerd van de actie. Discriminerend, klinkt het. Een statement maken over de rug van de kinderen, vindt Hulya Bahadir, moeder van Edda (8). Ze wil best een gemengdere school, 'gewoon zoals de wijk', maar de teksten op de shirts en flyers hadden van haar wel subtieler gemogen.

Ondertussen is Tjeerd (10) kampioen flyeren. Bejaarden op scootmobiels, de mannen van de veegwagen, een passerende dakloze: iedereen krijgt een folder. De juf maakt hem een compliment. Tjeerd, wild knikkend: 'Ik heb allemaal energie, die moet ik opmaken.'

Een Roemeense moeder wandelt gelaten mee met de stoet, folders in de hand. Ze vindt het eigenlijk een beetje pijnlijk om haar bruine dochtertje met een shirt met die tekst rond te zien lopen. 'Ze willen witte kinderen. Ik snap het wel. Maar ook niet. Zijn wij niet goed genoeg ofzo?' Juf Touraya ziet het anders. Enthousiast roept ze dat ze misschien wel beet had. 'Een moeder met een bakfiets!'

Web:
'Met de deur in huis: wij zoeken witte leerlingen'
TT:
De school wil witte leerlingen. We hebben maar vier Nederlandse kinderen
Ik heb witte scholen in witte wijken en zwarte scholen in zwarte wijken en dat is prima
Diane Middelkoop, directeur
Vandaar deze actie, met als politiek incorrecte kers op de taart nog een open dag: 'alleen voor witte ouders'
En dat zou niet zijn gelukt als ze allemaal in regenboogpakjes waren gaan lopen
Bas van der Geest, schooldirecteur
Ze willen witte kinderen. Ik snap het wel. Maar ook niet. Zijn wij niet goed genoeg ofzo?

 

Naar Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]