De Volkskrant, 24-06-2010, ingezonden brief van Erik van der Marel (Utrecht) .2010

Poepchinees

In haar column vraagt Evelien Tonkens zich af in hoeverre het racisme tegen islamieten en Chinezen gelijk is (Opinie & Debat, 23 juni).

Immers, zo stelt zij, ‘kutmarokkaan’ geeft vijftigduizend hits op internet en ‘kutchinees’ slechts drieduizend. De lezer dient dan blijkbaar te concluderen dat het racisme tegen islamieten groter is dan dat tegen Chinezen. Los van het feit dat Marokkanen en islamieten hier wel heel makkelijk op één hoop worden gegooid, gaat deze vergelijking echter mank. Kutmarokkaan is een woord met een negatieve connotatie en Tonkens moet natuurlijk niet ‘kutmarokkaan’ tegenover ‘kutchinees’ zetten, maar tegenover het aloude Nederlandse begrip ‘poepchinees’.

Ze zal zien dat dit ook (ruim) vijftigduizend hits op internet geeft, net zoveel overigens als bij ‘kaaskop’. Of dit alles iets met racisme te maken weet ik niet, er wordt op dit terrein geen onderscheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen gemaakt.

Zullen we dit, in dit sombere debat, nu maar als goed nieuws bestempelen?
 


Naar Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]