De Volkskrant, 30-05-2015, ingezonden brief van Güngör Uslu, Rotterdam .2010

Hup allochtone ouders

De kinderen van twee zwarte basisscholen in Amsterdam gingen in het wit gekleed (alsof ze dus niet 'zwart' maar 'wit' waren) bij de buren langs om witte leerlingen voor hun school te werven. In de buurt van de school wonen wel autochtonen, maar zij sturen hun kinderen liever niet naar scholen met veel allochtonen. Omdat de schoolprestaties op die scholen minder zijn.

Onderwijssegregatie bestrijden, het doel van deze actie, kan maar op drie manieren.

De eerste is vrije schoolkeuze afschaffen. Ondenkbaar en onwenselijk. De tweede is dat witte autochtone ouders uit zichzelf hun kinderen naar een zwarte school sturen. Daar zijn enkele mooie voorbeelden van, maar verwacht niet dat dat op grote schaal zal gebeuren. De derde dat allochtone ouders bewust hun kinderen naar witte scholen sturen. De eerste optie lijkt uitgesloten, de tweede kansloos en de derde moeilijk. Ik heb daarom mijn hoop op iets anders gevestigd. Dat hogeropgeleide allochtone ouders nou juist datgene gaan doen wat autochtone ouders grotendeels hebben nagelaten, namelijk hun kinderen bewust naar een zwarte school sturen - ook al had een witte school gekund. Om vanuit verantwoordelijkheidsbesef samen met de andere ouders te werken aan een inclusieve toekomst voor alle kinderen.

Want, als zelfs zíj dat niet doen, wie dan wel? Zij moeten laten zien dat niet alles draait om kansen benutten, maar juist ook om kansen gunnen. Zelfs als dat een beetje ten koste gaat van schoolprestaties. 

Naar Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]