De Volkskrant, 13-02-2010, ingezonden brief door Frank van den Bosch (Amsterdam) .2010

Ook de docent staat in de kou op het mbo

Als zij-instromend docent aan het mbo ben ik het van harte eens met de acties van de JOB (Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs) om aandacht voor de misstanden in het middelbaar beroepsonderwijs. Niet alleen studenten worden door de heersende klasse van onverschillige colleges van bestuur en het kille leger van managers in de kou gezet, ook docenten worden aan hun lot overgelaten.
    Ik hoef alleen maar mijn allereerste lesweek te beschrijven, anderhalf jaar geleden. Zonder enige vorm van begeleiding en lesmethodes werd ik voor de klas gezet. Er zit dan maar één ding op: improviseren en hopen dat leerlingen het pikken. Dat is me gelukt, maar vraag me niet hoe. Pas in de laatste weken van het schooljaar kwam mijn locatiemanager kijken. Aangezien het niet volledig uit de hand gelopen was, concludeerde hij dat het met mij als docent wel snor zat.
    Wat betreft inhoudelijke en didactische invulling merk ik weinig. Waar wel belang aan gehecht wordt, is het aantal leerlingen dat slaagt: dat betekent geld in het laatje. In veel gevallen krijgen leerlingen het diploma nog net niet cadeau. Met onderwijs heeft dat weinig te maken. Ook de werkdruk is extreem hoog. We grappen wel eens dat we geen docent zijn, maar productiemedewerker.
    De bijdrage van staatssecretaris Van Bijsterveldt bij Pauw en Witteman was weinig hoopgevend. Mooie beloften, krachtdadige bezweringen, maar geen harde toezeggingen. Ze leek zich weinig bewust van waar het werkelijk om gaat: liefde voor het onderwijs en voor de leerlingen.

 

De Volkskrant, 13-02-2010, ingezonden brief door Henny Jellema, docent (Haarlem)

Blij

Het echte probleem met het mbo is natuurlijk dat daar jongens en meisjes heen moeten die vroeger zo ontzettend blij waren dat ze op hun 14de (later op hun 16de ) van die vreselijke school af waren.


Naar Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]