De Volkskrant, -2007, door van onze correspondent  apr.2007

Berichten uit de multiculturele samenleving

Actualiteitenrubriek Netwerk, 20-07-2007:
D66-kamerlid Fatma Koser Kaya, Turkse afkomst, geïnterviewd naar aanleiding van de aanstaande Turkse verkiezingen:
 
  “Ik ben een echte liberaal – ik geloof niet in groepen, ik geloof in individuen.”

Dit is dus, na Ehsan Jami, de tweede grote coming out van een moslim-politicus. Want wie niet gelooft in groepen gelooft zeker niet in het allerergste groepsverschijnsel dat er is: religie. Fatma Koser Kaya is atheïst!


De Volkskrant 21-07-2007: Na de commotie over de uitspraken van minister Vogelaar over het integreren van de islam in onze cultuur, en de voorspelbare opmerking over de negatieve aspecten van de islam, voelde de Volkskrant zich geroepen een heel artikel te wijden aan hoe goed het wel niet met de diverse culturen in de Amsterdamse Baarsjes (dus daar hoeft in ieder geval geen geld naar toe!). Gelukkig is er ook nog de ingezonden-brievenrubriek om licht op de duisternis te werpen - eerst een typische reactie iemand die de Vogelaar-houding onderschrijft en onderbouwt:


De Volkskrant, 21-07-2007, ingezonden brief van Joachim Mädlow (Amsterdam)

Ik waardeer de moed en visie van minister Vogelaar (Voorpagina, 16 juli). Haar uitlatingen staan in een goede traditie, waar ik als Duitser Nederland altijd om heb bewonderd: de frisse, vrije, bijna radicaal-pragmatische aanpak van moeilijke maatschappelijke vraagstukken. …


Commentaar:
Er volgen nog wat scheldpartijen op de critici, maar verder geen bewijs voor de waarde of juistheid van Vogelaar’s uitspraken. Eronder:


De Volkskrant, 21-07-2007, ingezonden brief van Pieter Markus (Geldrop)

Islamitische traditie

Anet Bleich verwelkomt net als Ella Vogelaar een 'islamitische traditie' in Nederland (Forum, 18 juli). Maar van die traditie worden uitgesloten: fundamentalisme, terrorisme, het stenigen van overspeligen, het doden van afvalligen en homoseksuelen, het handen afhakken van dieven, de maatschappelijke achterstelling van vrouwen, vrouwenbesnijdenis, eerwraak, uithuwelijking, polygamie, het verbod voor moslimvrouwen te huwen met een niet-moslim, kledingvoorschriften, de achterstelling van andere godsdiensten en onverdoofd ritueel slachten.
    Wat blijft er dan voor leuks over, voor moslims en voor ons? Bleich noemt vijf keer per dag bidden, geld geven aan de armen en de bedevaart naar Mekka. Nederland besteedt reeds het hoogste percentage van zijn nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp, dus met het geld geven aan de armen zit het goed. In Mekka zijn wij als ongelovigen niet welkom. Blijft over vijf keer per dag bidden.
    Dat is een wat magere oogst, waar ik niet enthousiast van word. Dus wat bedoelen Vogelaar en Bleich in godsnaam met een 'islamitische traditie' in Nederland?


Commentaar:
Een heldere vraag, middels al in vele toonaarden gesteld. Zonder antwoord.
De Volkskrant, 21-07-2007, ingezonden brief van Peter Aansorgh (Silvalde)

Betamelijk gedrag

'Moslimdocente eist fikse vergoeding na ontslag' (Binnenland, 14 juli). Ik bedacht pardoes:
wat als die vergoeding door een man wordt overhandigd? Een hand geven is 'bij ons' onderdeel van beschaving, een betamelijke gewoonte. Zolang je een man niet bij zijn pielemuis hoeft te pakken, moet je je niet aanstellen.

 


 
Terug naar   , lijst , overzicht   , of naar site home . (volledig artikel hier uitleg of detail )
 

[an error occurred while processing this directive]