De Volkskrant, 26-07-2011, hoofdredactioneel commentaar, door Paul Brill .2010

Credo van een terrorist

Geen vorm van terrorisme is zo moeilijk te bevatten en te bestrijden als dat van de radicaliserende eenling.

Optimistisch, positief ingesteld, pragmatisch en buitengewoon geduldig - dat zijn enkele van de eigenschappen die Anders Breivik zichzelf toedicht in zijn 1.518 pagina's tellende manifest. Uit menig passage komt een goedwillende wereldverbeteraar naar voren, getogen in de warme schoot van de open, tolerante samenleving die Noorwegen graag wil zijn. Maar de zelfbenoemde idealist blijkt tevens behept met misvormde percepties, waandenkbeelden en een grimmige missionaire drang. Sinds afgelopen vrijdagmiddag weten we wat zijn schrijfsels per saldo inhouden: het credo van een terrorist.

Hoewel Breivik gewag maakt van contacten met extreemrechtse militanten in andere landen en van een nieuwe orde van Europese kruisvaarders tegen de islam, lijkt hij de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op het eiland Ut°ya geheel op eigen kracht te hebben beraamd en uitgevoerd. Dit maakt het drama er geen graadje minder verontrustend op. Integendeel, een terrorist die opereert als lone wolf is voor een open samenleving met een geringe mate van sociale controle misschien nog wel een geduchter gevaar dan een georganiseerde groep. Zoals eerder de Unabomber in de Verenigde Staten heeft aangetoond, is geen vorm van terrorisme zo moeilijk te bevatten en bestrijden als dat van de eenling die in afzondering radicaliseert en ervan overtuigd raakt dat zijn heilige doel alle middelen wettigt.

In het geval van Breivik komt daar nog eens een zeer methodische werkwijze bij. Hij mag er overspannen ideeŰn over de dreigende ondergang van de christelijke beschaving op nahouden, maar met zijn praktisch denkvermogen is duidelijk niets mis. Anders dan bijvoorbeeld Tristan van der V. heeft hij zijn moordpartij minutieus voorbereid. En hij kon daarbij profiteren van het feit dat Noorwegen zich nog altijd immuun waande voor een dergelijke geweldsorgie. De politie is er ongewapend en regeringsgebouwen worden amper bewaakt. De bittere les voor de Noren is dat deze minimale staat van paraatheid - die zich ook wreekte bij het late ingrijpen van de politie op Ut°ya - niet langer verantwoord is.

Daarmee is niet gezegd dat grotere alertheid dit drama had kunnen voorkomen. Volledige bescherming tegen terroristisch geweld bestaat niet. Maar de tijd van na´viteit is voorbij.

Dit geldt ook voor de uitwerking die radicale politieke standpunten kunnen hebben, al passen ze volledig binnen de vrijheid van meningsuiting. Weliswaar heeft het gedachtegoed van Breivik veel weg van een ideologische hutspot, maar onmiskenbaar vormen rechts-populistische noties zijn voornaamste bron van inspiratie. Het zou absurd zijn het Noorse bloedbad derhalve in de schoenen van rechts-populistische partijen als de PVV te schuiven. Maar zoals moslimorganisaties een extra verantwoordelijkheid dragen als het gaat om het afwijzen van islamitisch terrorisme, zo mag van Geert Wilders en de zijnen worden verwacht dat zij zich ondubbelzinnig distantiŰren van de Breiviks van deze wereld. Niet slechts eenmalig per tweet.

 

IRP:   


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]