DePers.nl, 01-08-2011, door Peter Wierenga .2010

#Noorwegen

Geerts spin riekt niet fris

Wilders draait weer eens alle kritiek om, maar die boemerang treft ook hemzelf. Erg smaakvol is het niet.

Het lijkt bijna een lesje in communicatie, de manier waarop Geert Wilders gisteren uithaalde naar linkse politici die hem aanspreken op zijn taalgebruik. Om te beginnen kiest een ware spindoctor zijn eigen platform: de grootste kans op een gunstig onthaal. Zo stond Wilders, na een week lang verzoeken uit de hele wereld geweigerd te hebben, ‘exclusief’ De Telegraaf te woord.

Stap twee: negeer de feiten. ‘Links grijpt dit aan om te proberen af te rekenen met de PVV’, zegt Wilders. Dat noemt hij ‘ranzig’. Maar hij verzwijgt dat de hardste kritiek op zijn ‘apocalyptische’ oorlogsretoriek niet uit linkse keel kwam, maar juist van rechts-conservatieve denkers als Bart Jan Spruyt en Dirk-Jan van Baar.

Hij gaat niet in op eerdere uitlatingen die in de nieuwe context om uitleg schreeuwen – zo sprak Wilders over een ‘warme oorlog’ tegen de islam. En hij noemt Breivik een gestoorde gek en ‘psychopaat’, ook al luidt de diagnose voorlopig dat de terrorist niet psychotisch maar geheel toerekeningsvatbaar is.

Stap drie: keer alle kritiek om. Hoezo een link tussen zijn ideeën en die van Breivik? Wilders: ‘En de waarheid moet gezegd worden, omdat islamknuffelaars als Cohen van de Partij van de Arabieren die problemen hebben veroorzaakt en stelselmatig hebben genegeerd. Tegen Cohen en de rest van links Nederland zeg ik: niet mijn woorden, maar uw zwijgen over de gevaren van de islam heeft negatieve invloed.’

Keiharde woorden tegen alles wat islamitisch is (zo noemt Wilders moskeeën opnieuw ‘haatpaleizen’) hebben dus geen enkele invloed, maar je mond houden wel. Wilders zegt nog net niet dat Breiviks kogels eigenlijk van links kwamen, zoals een rechtse blogger op de website Catholica betoogt. Maar de PVV-voorman geeft links wel de schuld van de ‘problemen’ met de multiculturele samenleving, die Breivik naar eigen zeggen noopten tot zijn daad.
In feite draait hij zo de rollen om en probeert hij zelf een politiek slaatje te slaan uit de situatie. Over ranzig gesproken. Zoals ook zijn smiley op Twitter (‘Links kan de boom in! :-) ’) niet van heel veel smaak getuigt .

Bovendien slaat die tactiek als een boemerang terug. ‘Als een moslim een terreurdaad pleegt dan ligt het volgens links niet aan de islam, als een gestoorde gek een aanslag in Noorwegen pleegt, dan krijgt de PVV het ineens voor haar kiezen’, zegt hij in de Telegraaf. Maar als – wat hij vindt – links ongelijk heeft, en zo’n terreurdaad wél aan de islam ligt, dan is er dus ook een relatie tussen ‘Oslo’ en het PVV-gedachtengoed. Let wel, volgens zijn eigen logica.

Hetze

Datzelfde geldt voor de laatste stap van zijn strategie: kies de slachtofferrol. Volgens Wilders voert links een ‘hetze’ tegen hem, wordt hij ‘gedemoniseerd’ en is er sprake van een ‘vals politiek spelletje van linkse en andere verwarde geesten’. Die termen passen perfect bij zijn rol als de zuivere buitenstaander tussen de Haagse kliek die smerige spelletjes speelt.

Al is dat een grove overdrijving, gezien de peilingen kan zijn achterban zich er prima in vinden. Een enkeling gaat nog verder. Tofik Dibi (GroenLinks), die het waagde om een keurig debat voor te stellen over xenofobie, wordt overstelpt met dreigtweets.

Toch wordt de spin doorzien, ook door gedoogpartners. ‘Ach arme Geertje. Wat nou 77 doden? Waren we toch bijna vergeten dat HIJ natuurlijk grootste slachtoffer is van Breivik #telegraaf #bahbah’. Afzender? Mark Verheijen, vicevoorzitter van de VVD. Later gaf Verheijen – teruggefloten door Rutte? – te kennen dat hij die tweet slechts bedoelde als ‘hartenwens’ om Noorwegen niet politiek te misbruiken. Het leed is al geschied.


Tussenstukken

Linkse hetze
PVV-leider Geert Wilders verwijt linkse politieke partijen een ,,vals politiek spelletje'' te spelen om zo te proberen munt te slaan uit de aanslagen in Noorwegen. Hij vindt dat er een hetze tegen hem wordt gevoerd.

Ongemakkelijke vragen voor Wilders
Alleen de dader, Anders Breivik, is verantwoordelijk voor die tientallen weggenomen levens. Maar de gebeurtenissen roepen wel (ongemakkelijke) vragen op. Voor Wilders en zijn geestverwanten.

Wilders walgt
“Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging. Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest.” Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders in een dinsdagmorgen uitgegeven verklaring over de aanslagen in Noorwegen.

Wilders laat de kernvraag liggen
Geert Wilders verklaart zich nader over de aanslagen in Noorwegen: hij wijst geweld af, maar gaat niet in op zijn eigen oorlogsretoriek.

Op woorden letten
PvdA-leider Job Cohen wees er dinsdag op dat Breivik zich op een vergelijkbaar gedachtegoed baseert als de PVV en dat Wilders het daarom niet bij de vaststelling kon laten dat de gruweldaden in Noorwegen zijn uitgevoerd door een idioot. Volgens Cohen dienen politici zich er zeer van bewust te zijn dat hun woorden ertoe doen.

Xenofobiedebat
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft een debat aangevraagd met premier Mark Rutte en minister Piet Hein Donner over angst voor buitenlanders. Aanleiding is de uitspraak van eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström dat te weinig Europese leiders zich verzetten tegen de 'xenofobe retoriek' van mensen als Anders Behring Breivik, de verdachte van de aanslagen in Noorwegen.


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]