DePers.nl, 02-08-2011, door Peter Wierenga .2010

#TheGreatSilence

En toen was het stil aan de overkant

Waar is de altijd zo vlotte Rutte, nu het debat over ‘Oslo’ escaleert? ‘Hij kan niet blijven duiken.’

Zelden zal het woord ‘verademing’ zo vaak gevallen zijn als in de omschrijving van Mark Ruttes stijl. Nou lag de lat na de onnavolgbare Balkenende niet zo heel erg hoog. De liberale minister-president is benaderbaar en staat altijd even vlot als opgewekt de media te woord. Maar na Griekenland en ‘Oslo’ komen er toch wat deukjes in het imago van de Great Communicator.

Want de druk op Rutte neemt toe. Een groeiend deel van de oppositie eist dat hij niet langer zwijgt over Wilders’ woorden. Gisteren sloten GroenLinks en ChristenUnie zich aan bij Alexander Pechtold, die in de Volkskrant een oproep deed. De D66-leider wil dat Rutte reageert op Wilders’ ‘discriminerende retoriek’ in diens verklaring in De Telegraaf – zoals de omschrijving van moskeeën als ‘haatpaleizen’.

Pechtold: ‘Waar is de minister-president? Je kunt niet dag in dag uit politiek afhankelijk zijn van iemand zonder dat je in de scherpste bewoordingen afstand neemt van dit soort uitspraken.’

Ineke van Gent (GroenLinks) is het ‘heel erg eens’ met Pechtold, vertelt ze. ‘Rutte kan niet blijven duiken. Die aanvallen van Wilders hebben een sterk polariserend effect.’

Ook ChristenUnie-voorman Arie Slob neemt coalitiepartijen VVD en CDA hun stilte kwalijk en meent dat ze ‘hun gedoogpartner zo zijn gang laten gaan’. Rutte mag niet langer zwijgen, is zijn stelling.

Maar een reactie is nog niet in zicht. Sterker nog, de eerste VVD’er van formaat die Wilders’ laatste aanval op de PvdA en de islam publiekelijk afkeurde, de Limburgse bestuurder Mark Verheijen, trok die woorden even later in.

Totalitair

Nu is het zwijgen van Rutte en Verhagen over hun gedoogpartner niet nieuw. En ook niet volstrekt onlogisch. Ze hebben bij de start van het kabinet nu eenmaal afgesproken dat ze het oneens zijn over de islam.

Zij beschouwen die als godsdienst, Wilders als een (totalitaire) ideologie. Dus mag hij doorgaan met zijn aanvallen op alles wat islamitisch ruikt, klinkt of oogt.

Toch nam Rutte wel degelijk afstand van Wilders, toen die Cohen het verwijt maakte dat hij Nederland had laten volstromen met ‘islamitisch stemvee’. Die term was ‘zeer ongepast’, oordeelde de premier hardop in het parlement, op aandringen van SP-voorman Roemer.

Natuurlijk dreigt het debat snel te ontsporen. Zo riep Slob na Oslo ook andere partijen op tot zelfreflectie, omdat die ‘andersdenkenden’ onder druk zouden zetten met hun kritiek op rituele slacht en weigerambtenaren. Wat wel heel ver afstaat van Breiviks aanslag.

Net zo goed als sommige verwijten van Pechtold, zoals dat Wilders ‘wil schieten op de benen van hooligans’, off target zijn.

Nu profileert Rutte zich nooit als vader des vaderlands, maar als het debat zo heftig wordt gevoerd, dan komt er wel een moment dat men naar de premier kijkt. Van Gent: ‘Je bent premier van iedereen. Misschien is hij op vakantie, maar hij kan best van zich laten horen.’

Strandbed

En Rutte mag al blij zijn dat hij niet uit zijn strandbedje hoefde te komen toen bleek dat hij 50 miljard euro aan Griekse steun over het hoofd had gezien. Geen geringe uitglijder. De linkse oppositie (op de SP na) hoefde geen debat met de premier omdat ze zich eigenlijk prima kunnen vinden in het Europese pakket.

Maar het ergerde ze wel behoorlijk: heeft het kabinet je nodig in zo’n belangrijke zaak, omdat de PVV tegen elke steun aan Griekenland is, en dan word je zó slecht voorgelicht.

Misschien liep Rutte op zijn laatste benen, toen hij zich zo enorm verrekende in Brussel. Inmiddels zal hij toch voldoende uitgeslapen zijn om met een helder statement te komen. Met een glimlach toe. Toch?Geerts spin
Wilders draait weer eens alle kritiek om, maar die boemerang treft ook hemzelf. Erg smaakvol is het niet.
Linkse hetze
PVV-leider Geert Wilders verwijt linkse politieke partijen een ,,vals politiek spelletje'' te spelen om zo te proberen munt te slaan uit de aanslagen in Noorwegen. Hij vindt dat er een hetze tegen hem wordt gevoerd.

Ongemakkelijke vragen voor Wilders
Alleen de dader, Anders Breivik, is verantwoordelijk voor die tientallen weggenomen levens. Maar de gebeurtenissen roepen wel (ongemakkelijke) vragen op. Voor Wilders en zijn geestverwanten.

Wilders walgt
“Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging. Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest.” Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders in een dinsdagmorgen uitgegeven verklaring over de aanslagen in Noorwegen.

Wilders laat de kernvraag liggen
Geert Wilders verklaart zich nader over de aanslagen in Noorwegen: hij wijst geweld af, maar gaat niet in op zijn eigen oorlogsretoriek.Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]