De Volkskrant, 28-07-2011, column door Arnon Grunberg .2010

Haat

Pieter Hilhorst lijkt mij een weldenkend mens, maar in zijn column in de Volkskrant van dinsdag schrijft hij: 'Parlementaire haat is duizend keer beter dan buitenparlementair geweld. Juist Wilders kan mensen als Breivik temmen.'
    Voorkomt parlementaire haat buitenparlementair geweld?
    Ten tijde van de moord op Rabin bezigden de rechtse en extreemrechtse partijen in Israël een retoriek die nauwelijks van haat te onderscheiden viel. Dat voorkwam het buitenparlementaire geweld niet.
    Wie gelooft dat de parlementaire haat van de NSDAP buitenparlementair geweld voorkwam? Hooguit werd individueel geweld vervangen door staatsgeweld.
    Julius Streicher was uitgever van Der Stürmer, een krant die talloze variaties publiceerde op de slogan: 'De Joden zijn ons ongeluk.' Na de oorlog werd Streicher in Neurenberg ter dood veroordeeld en opgehangen.
    Het is op zijn best naïef te denken dat er geen verband bestaat tussen de slogan 'de sociaal-democraten zijn ons ongeluk' en massamoord op sociaal-democraten.

 

IRP:   Der Sturmer van de moslims is de koran. Van de joden de bijbel. Staan net zulk soort dingen in. AG: enig referentiepunt: de oorlog. Rabin-voorbeeld: anekdotisch bewijs

 


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]