De Volkskrant, 29-07-2011, door Jan Hunin, correspondent voor Oost-Europa .2010

Column | Rechts-extremisme

Breivik is vol lof over Oost-Europa. Daar is ook veel mis

Soms zou je wensen dat Anders Behring Breivik een heel klein beetje gelijk had gehad. Met name met zijn opvattingen over Praag.

Voor de Noorse psychopaat in augustus vorig jaar naar de Tsjechische hoofdstad trok om er gevaarlijk wapentuig te kopen, schreef hij in zijn ondertussen berucht geworden manifest: 'Ik heb gehoord dat Praag de gevaarlijkste hoofdstad van Europa is en dat het er wemelt van de brutale en cynische criminelen. De kans bestaat dat ik neergeschoten word door een of ander wanhopig crimineel individu.'

In Praag deed Breivik zijn best om zijn gelijk te bewijzen. In zijn zoektocht naar AK-47's en andere moordwapens bezocht hij twee bordelen en enkele nachtclubs. 'Ik hoop dat ik het er levend vanaf breng', schreef hij in zijn dagboek.

Helaas voor zijn slachtoffers bleek de Tsjechische hoofdstad heel wat beschaafder dan hij zich bij zijn vertrek had voorgesteld. Na een weekje Praag keerde hij onverrichter zake doch heelhuids naar Oslo terug.

Misschien heeft die ervaring ertoe bijgedragen dat Breivik zich in de uiteindelijke versie van zijn manifest lovend uitliet over TsjechiŽ. Aan de manier waarop de Tsjechen na de Tweede Wereldoorlog hun Sudeten-Duitsers verdreven, konden ze in de rest van Europa wel een puntje zuigen, vond hij, met name bij de deportatie van ongewenste moslims. Nog op een andere manier strekt TsjechiŽ volgens Breivik de rest van Europa tot voorbeeld. In tegenstelling tot het Westen telt het amper moslim-immigranten.

In de rest van Centraal-Europa is het niet anders. Alleen in Bulgarije woont een aanzienlijke Turkse minderheid, maar in haar geval is het moeilijk van immigratie te spreken. Het verklaart waarom Breivik in zijn manifest het voormalige Oostblok ophemelt.

De enige die er niet passen in Breiviks samenlevingsmodel zijn de Roma, maar met hen weten ze in de nieuwe lidstaten wel raad, desnoods door een muur rond hun nederzettingen te bouwen. Het is wellicht daarom dat in zijn manifest Slowakije wordt uitgeroepen tot het land dat het minst geÔndoctrineerd is door multiculti.

Weinig Slowaken zullen met dat eerbetoon gelukkig zijn, maar dat neemt niet weg dat er in hun land dingen gebeuren die niet in het Europa van de 21ste eeuw thuishoren. Laatst was ik er in een dorp waar de cafťhouders geen Roma over de vloer willen, zelfs niet als ze burgemeester zijn.

Een uitzondering is Slowakije niet. In Hongarije, waar het extreem-rechtse Jobbik bij de laatste verkiezingen een zesde van de stemmen haalde, mocht dit jaar een paramilitaire groepering wekenlang ongestraft zigeunergemeenschappen terroriseren. De andere inwoners maakten er geen probleem van.

Maar de ergste portie onverdraagzaamheid kwam deze week uit TsjechiŽ, waar Breivik op de website van een extremistische groepering in bescherming werd genomen met de woorden 'Thank you, brother'. Weinig Tsjechen zullen het daarmee eens zijn, maar dat neemt niet weg dat het in TsjechiŽ, zoals in de rest van het voormalige Oostblok, niet moeilijk is om gevaarlijke gekken te vinden. Afgelopen zaterdag, een dag na het bloedbad in Noorwegen, marcheerden er 150 extremisten door de stad Svitavy. Ze betuigden hun steun aan een skinhead die tien jaar geleden een Rom vermoordde.


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]