.2010

De Volkskrant, 28-07-2011, ingezonden brief van Poupette Garnaud, 's-Hertogenbosch

Ridder der trieste figuren

Je hebt andere opvattingen maar durft geen debat aan te gaan: je verschuilt je achter automatische wapens om je mening aan te duiden. Je schrijft een manifest om de wereld te bekeren, maar durft geen confrontatie met kritische lezers aan: je publiceert op het moment dat je voor 21 jaar veilig opgeborgen wordt. Deze Ridder van de Trieste Figuren kan alleen als lafaard de geschiedenis in gaan.

 
De Volkskrant, 28-07-2011, ingezonden brief van Alex Voets, Amsterdam

Is de paus ook schuldig?

De aanslagen in Noorwegen zijn nauwelijks gepleegd, of in Nederland worden Wilders en zijn PVV luidruchtig ter verantwoording geroepen. De dader, zo wordt benadrukt, bewondert Wilders, ziet hem als een vriend en beroept zich op zijn gedachtengoed. Wilders is dus medeplichtig, zo luidt de strekking van veel hysterische reacties.

Wie het manifest van de dader bestudeert, stelt vast dat de naam 'Wilders' er 30 maal in voorkomt, waarvan 29 keer in artikelen van derden of als onderdeel van lijstjes van politieke partijen en Facebookpagina's. De dader zelf noemt Wilders slechts één keer (pagina 1.407 van in totaal 1.518), in een zelf-interview waarin hij stelt Wilders weleens te willen ontmoeten. Wie de dader het liefste zou ontmoeten is... de paus. Moeten nu Benedictus XVI, de katholieke kerk en de een miljard rooms-katholieken ter verantwoording worden geroepen?

Lang niet alleen Wilders en de PVV worstelen met de vraag of en hoe de islam is in te passen in moderne, seculiere democratieën. Was het niet PvdA-leider Cohen die recent nog op een conferentie van Europese sociaal-democraten (nota bene in Oslo!) ervoor moest pleiten om ook de negatieve gevolgen van grootschalige immigratie onder ogen te zien?

Hopelijk vormt de terreurdaad aanleiding voor serieuze bezinning, maar het is evident dat daar niet alleen politiek rechts toe aangespoord moet worden.


De Volkskrant, 28-07-2011, ingezonden brief van Henk Daalder, Eindhoven

Rechts telt niet meer mee

De Noorse massamoordenaar was geïnspireerd door Wilders, en de rest van de Haagse politiek houdt hem de hand boven het hoofd. Als betrokken linkse stemmer vind ik dat beschamend ontwijkgedrag van links. Daarom roep ik Nederlanders en andere Europeanen op: word massaal lid van linkse politieke partijen, naar keuze. Laat dat een daad van verzet worden tegen dat rechts extreem gebral. Zelfs anoniem kan iedereen dan de partijpropaganda steunen. Dick Pels van GroenLinks schreef het boek Het volk bestaat niet, maar laat het volk opstaan.

Nog beter is als de nieuwe leden vervolgens een breed en intensief maatschappelijk debat beginnen met, tussen en in de linkse partijen. Rechts hoeft niet mee te doen, die heeft toch niets zinnigs in te brengen. En het PVV-reclamebureau weet de grote leider al genoeg in het nieuws te krijgen. De NOS heeft zelfs speciale PVV-supporters in dienst, zoals Ron Fresen die het uit zichzelf over 'massa-immigratie' heeft, zonder Wilders te citeren. Terwijl ons land een van de meest restrictieve immigratieregimes van de EU heeft. (Achtuurjournaal, 26 juli).

Dat nieuwe maatschappelijke debat over allerlei politieke onderwerpen moet aan iedereen duidelijk maken waarmee de politiek zich bezighoudt. Ook Henk en Ingrid zien dan dat 'hun' probleem de aandacht heeft. Misschien dat ook zij dan een partij gaan uitzoeken om lid van te worden. Je moet natuurlijk ergens bij horen. Zo geef je de slachtoffers op Utøya betekenis, lid worden van een politieke partij.
Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]