.2010

De Volkskrant, 30-07-2011, ingezonden brief van Peter Ruiter, Lelystad

Is de eigenlijke dader de vrije mening?

Brievenschrijver H. van Hees (Opinie & Debat 27 juli) stelt zich enkele vragen omtrent de verantwoordelijkheden van Geert Wilders met betrekking tot het Noorse drama en het verantwoordingsschrijven van de dader, en om het gemakkelijk te maken, worden de vragen ook maar direct door de auteur beantwoord.
    Zelfstandig (en afwijkend) denken is blijkbaar niet meer nodig, sterker, lijkt bijna niet meer toegestaan bij zoveel opgelegde wijsheid.
    Vervolgens doet Bert Vuijsje er nog er nog een schepje bovenop. Hij lijkt zich bijkans bevrijd te voelen door het drama, want na (naar eigen beleving) de straffeloze tien jaren van 'bloeddorstige demagogie' en 'vergiftiging van het publieke debat' na de moorden op Fortuyn en Van Gogh ziet hij nu eindelijk de langverwachte kans om Wilders en de PVV aan de verantwoordings-schandpaal te nagelen.
    Maar wil dat hiermee dan zeggen dat de dader eigenlijk het slachtoffer is, en de eigenlijke dader dus de vrije mening is, waar men blijkbaar nog steeds niet mee lijkt te kunnen omgaan? Of is er ook gewoon nog zoiets als redenatie, menselijkheid, en vooral eigen verantwoordelijkheid? Kwamen nazi-misdadigers er vanaf door hun meerderen de schuld te geven (Befehl ist Befehl) of slechts door verblindende voorgekauwde ideologie en propaganda, of werden zij (terecht) afgerekend op de verantwoordelijkheid van hun eigen gruwelijke handelen?
    Met het (West-Europese) opleidings- en kennisniveau van nu, gecombineerd met de huidige vrijheid van handelen en vrije toegankelijkheid van informatie kan men zich niet meer verschuilen achter eventuele opruiende woorden van anderen, noch de schuld op hen afschuiven.
    Mocht de vrije mening van Wilders bloeddorstig, haatdragend en dermate beÔnvloedend zijn, verbaast het mij dat er niet reeds duizenden Widersstemmers zijn die gewapend de straten reinigen van andersdenkenden. Vooralsnog is dat niet het geval en zie ik dat in een weldenkend en nuchter Nederland (en rest van Europa) ook niet zo snel gebeuren.
    Hieruit concluderend kun je er toch wel vanuit gaan dat de dader een op zichzelf staande verdwaasde gek is, en dat de waarheden en conclusies die enkelen (voor ťn tegenstanders) uit zijn verantwoordingsschrijven en de hierin opgediste citaten menen te moeten opmaken, op zich vele malen gevaarlijker zijn dan het vrije woord van een politicus.De Volkskrant, 30-07-2011, ingezonden brief van Leo Mesman, Utrecht

Geestesziek

Als Wilders vindt dat Anders Breivik een psychopaat is die niets van doen heeft met zijn anti-islambeweging, zou het dan niet passend zijn dat hij voortaan alle moslimterroristen ook als geestesziek beschouwt en niet langer als representanten van de islam en van alle moslimgelovigen neerzet?

 

De Volkskrant, 30-07-2011, ingezonden brief van Rami de Lieme, Amstelveen

Omgeving treft blaam

Een normaal denkend mens kan de massamoord van deze krankzinnige Breivik niet goed praten. Maar deze daad staat niet op zichzelf. Meerdere keren per jaar worden we geconfronteerd met moordpartijen door eenzame en zichzelf isolerende mensen. Dat zo iemand in zijn eenzaamheid naarstig op zoek is op internet naar geestverwanten en gelijkgestemden om zijn waanideeŽn te bevestigen, is logisch want isolement is pijnlijk. Niemand reageert echter alert op deze mensen. De Noorse Geheime Dienst treft blaam omdat zij reeds in maart dit jaar wist van illegale leveranties aan Breivik. De Noorse vrijmetselaars treft blaam omdat zijn hun lid sinds 2008 niet meer gesproken of gezien hebben.
    De grootste blaam treft zijn egocentrische vader die hem al 15 jaar in de kou liet staan en de gotspe had om te zeggen dat hij zich schaamde voor zijn zoon. Hij zou zich moeten schamen voor zijn eigen nalatigheid. Zijn opmerking 'dat mij dit moest gebeuren', spreekt boekdelen.
    Als u iemand kent die zich afzondert en zich vreemd gedraagt, zoek dan contact en onderneem actie.Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]