De Volkskrant, 26-07-2011, door NoŽl van Bemmel .2010

Op cursus: wees schutter te slim af met de 3 V's van vluchten, verschansen en vechten

Hoe overleef je een bloeddorstige schutter die probeert zoveel mogelijk dood en verderf te zaaien onder ongewapende burgers? Die angstige vraag komt telkens terug als er weer tientallen doden vallen op een campus of winkelcentrum. Dan wijzen instructeurs op de drie V's: vluchten, verschansen en vechten.

In de Verenigde Staten bestaan Shooting Survival Courses waar particulieren leren geweervuur te herkennen, uit ramen te klimmen en desnoods een hinderlaag te leggen. In Nederland bood een sportschool in Almere een dergelijke cursus aan na de schietpartij in Alphen aan den Rijn in april. Die training werd echter afgeblazen na bedreigingen, stelde de eigenaar. De eigenaar moest ook zijn oefenwapens inleveren bij de politie.

Op televisie maken pistolen en geweren veel herrie, maar in werkelijkheid klinken schoten op een paar honderd meter afstand meer als een gedempt: pop, pop, pop. Het advies van vechtinstructeurs: bij twijfel niet eerst gaan kijken, maar direct wegwezen.

Het advies dat bij eerdere incidenten is gegeven aan scholieren - kruip onder je tafel en beweeg je niet - past volgens deskundigen bij een gijzeling, niet bij een doorgedraaide schutter. Het is beter een raam te openen of te breken, en weg te rennen in een zigzag-patroon.

Als vluchten niet mogelijk is, kan de burger zich het beste verschansen en verstoppen. Een deur die naar binnen draait kan gebarricadeerd worden met kasten en bankstellen. Wie een deur fysiek tegenhoudt, blijkt uit ervaring, wordt waarschijnlijk door de deur neergeschoten. Omdat schutters doorgaans haast hebben, vermijden zij liever extra obstakels. Doe altijd het licht uit, zodat de ogen van de schutter zich moeten aanpassen bij binnenkomst.

Als die dan toch verschijnt, adviseren instructeurs een agressieve aanpak. Leg bijvoorbeeld een hinderlaag door de schutter in zijn gezicht te spuiten met een brandblusser, gooi hete koffie of een Colablikje naar zijn kop, waarna iedereen zich op de aanvaller werpt. In een praktisch programma op Discovery Channel werd onlangs uitgelegd dat de metalen stangen waaraan kleding hangt in winkels, prima slagwapens zijn. CreŽer eerst een afleiding, zodat de schutter zich woest omdraait, en val aan.

De instructeurs voegen daar aan toe: doe dat dan hard en zonder genade. Wie geschrokken terugkrabbelt na een eerste klap, een neiging van burgers die fysiek geweld niet gewend zijn, krijgt daar spijt van, stellen zij.

Vecht ook door als je gewond bent, want je kunt zelf ook niet rekenen op enige genade. Mocht de schutter je een vraag stellen, adviseert het Amerikaanse beveiligingsbedrijf International Protective Services, stel dan een rare tegenvraag. Diens verbazing geeft je weer een paar seconden tijd voor een tegenactie.

Een nuttig advies lijkt het afspreken van een codewoord binnen een organisatie. Als bijvoorbeeld in een ziekenhuis wordt omgeroepen dat dokter Blauw zich moet melden aan de informatiebalie, dan weten alle personeelsleden dat er een schietgrage gek in de hal van het ziekenhuis staat. Dan kan snel begonnen worden met een evacuatie.Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]