Volkskrant.nl, 17-04-2012, door de redactie .2010

Tv-opnamen Breivik blijven 25 jaar geheim

Nagenoeg alle tv-opnamen die de komende 2,5 maand tijdens het proces tegen Anders Behring Breivik in de rechtszaal worden gemaakt, blijven de komende 25 jaar geheim. Dat bepaalde de rechter in Oslo gisteren.


Uitzondering wordt alleen nog gemaakt voor verhoren van getuigen-deskundigen. De verhoren met slachtoffers, ooggetuigen en beelden van Breivik mogen niet meer worden uitgezonden. Dit in tegenstelling tot maandag, toen uitzending van alle tv-beelden vanuit de rechtszaal tijdens de start van het proces nog wel waren toegestaan.

De rechtbank in de Noorse hoofdstad wil met het publicatieverbod niet alleen de slachtoffers beschermen, maar ook Breivik geen podium bieden.

Het proces wordt nog wel geheel met filmcamera's vastgelegd. Andere rechtbanken in Noorwegen kunnen zo wel meekijken, maar het vergaarde materiaal gaat daarna een kwart eeuw achter slot en grendel bij het Noorse rijksarchief. De rechter in Oslo wil de beelden zo bewaren voor historici.
Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]