De Volkskrant, 12-03-2011, van correspondent Arie Elshout 13 mrt.2011

Congreszitting over moslims en terreur wekt woede en tranen

Er waren woedende uitbarstingen, vermanende woorden en zelfs tranen. Het heeft bijna tien jaar geduurd, maar nu is ook in de Verenigde Staten het debat ontbrand over hoe om te gaan met moslimradicalisme in eigen land. Over en weer worden felle verwijten gemaakt, bleek donderdag uit een hoorzitting in het Congres.
    De emoties en de argumenten doen denken aan de discussie in Nederland. Die begon al vrij snel na de aanslagen van 11 september in 2001 en de moord op Theo van Gogh in 2004. Hoewel de Amerikanen het doelwit waren op 11/9 hebben zij er langer over gedaan. Mogelijk omdat de daders van die aanslagen van buiten kwamen. Het debat zoals dat nu is ontstaan, lijkt vooral te worden aangewakkerd door het toenemend aantal terreurincidenten, beraamd door moslims van eigen bodem.
    Het was een waarschuwing aan het adres van Peter King, de bonkige Republikein uit New York, die als voorzitter van de Commissie voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden de hoorzitting had belegd. King wees op zijn beurt naar de 'dwaze hysterie' die zijn hoorzitting al bij voorbaat had opgeroepen, demonstraties en open brieven van religieuze en burgerrechtenorganisaties. Hij zei daarvoor niet te zullen zwichten, omdat dat zou neerkomen op een 'laffe capitulatie voor politieke correctheid'.
    Daarmee waren de twee uiteinden van het speelveld bepaald. Aan de ene kant bevindt zich het kamp dat wijst op het gevaar dat men overal vijanden gaat zien. Volgens hen moet worden vermeden dat men alle Amerikaanse moslims over één kam scheert.
    Aan de andere kant het kamp dat meent dat Al Qaida actief terroristen aan het recruteren is in de Amerikaanse moslimgemeenschap. Volgens hen is het onverantwoordelijk daarover uit angst voor stigmatisering te zwijgen.
    De scheidslijn tussen de twee kampen is ook een politieke: in het eerste kamp zitten de Democraten, in het tweede de Republikeinen, zo werd duidelijk in de hoorzitting. Keith Ellison, een Democratisch Afgevaardigde uit Minnesota en de eerste moslim die in het Congres werd gekozen, vertelde het verhaal van een 23-jarige moslim die op 11/9 naar het WTC snelde om slachtoffers te helpen. De medisch technicus kwam niet terug en werd er daarna van verdacht onderdeel te zijn van het complot. Pas toen zijn resten werden gevonden, bleek dat onterecht te zijn, aldus Ellison met een door tranen verstikte stem.
    Sheila Jackson, een Democrate uit Texas, vocht Kings stelling aan dat moslims niet genoeg meewerken bij opsporing van terroristen in eigen kring. 'Er zit een moslim in het panel! Een moslim heeft een getuigenis afgelegd! Dus vraag ik me af waar zijn die niet meewerkende moslims?'
    Een van die moslimgetuigen was Melvin Bledsoe, wiens zoon radicaliseerde. Na een bezoek aan Jemen opende hij het vuur op een recruteringsbureau in Little Rock en doodde een soldaat. 'Bij mij drong het gevaar door in mijn huis. Bij jullie staat op de drempel', hield de vader zijn medemoslims voor.


Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]