De Volkskrant, 19-08-2014, column door Wilma de Rek .2010

Compassie

Tussentitel: 'Fundamentalisme komt voort uit diepe angst'

De slag om de Schilderswijk is voorbij, de slag om het Malieveld komt eraan. Op 20 september zullen demonstranten tekeergaan tegen nationalisme en vr het volk, tegen rechts-extremisme en vr het vaderland, en vermoedelijk vooral tegen elkaar. Liever zouden de betogers weer gezellig naar de Schilderswijk gaan, maar daar heeft burgemeester Van Aartsen van Den Haag een demonstratieverbod moeten afkondigen.

De eerste club die zich officieel voor het Malieveld heeft aangemeld, is 'MDL Holland'. Wie MDL googelt, stuit op diverse nare maag, darm- en leveraandoeningen, maar deze MDL staat voor Muslim Defence League, schreef verslaggeefster Janny Groen gisteren in de Volkskrant. De organisatie is eind 2013 opgericht door Ismael ibn Adam 'uit ergernis over de onderdrukking van moslims'.

Fundamentalisten als hij hebben geen leven meer in Nederland, klaagde Ismael ibn Adam tegen Groen. Het enige wat ze willen, is de bevolking van Syri en de soennieten in Irak beschermen, en als dank worden ze zwart gemaakt. Op de Facebookpagina van MDL Holland is de keurige brief te lezen waarmee de organisatie zichzelf aanmeldt voor 20 september en waarin ze uitlegt dat ze middels die betoging duidelijk wil maken 'dat er in de Schilderswijk en de rest van Nederland gn plaats is voor Nationalisten en Rechts-extremisten van groeperingen zoals Pro Patria, ID-Verzet, Autonoom Nationaal Socialisten Nederland, de Nederlandse Volks-Unie en de Dutch Defence League.'

Moslimfundamentalisten die naar het Malieveld trekken omdat het hen niet lekker zit dat ze niet ronduit voor hun moslimfundamentalisme mogen uitkomen en die tegelijk andersoortige fundamentalisten geen plekje onder de Hollandse regenwolken gunnen: op de een of andere manier gaat daar iets enorm geruststellends van uit.

En dat in moslimkringen telkens nieuwe groepjes worden opgericht, met nieuwe afkortingen, is ook een goed teken. Sinds dominee Hendrik de Cock in 1834 schuimbekkend het Groningse Ulrum verliet om zich af te scheiden van de Nederlands Hervormde kerk, waarna nog jarenlang tientallen andere christenfundamentalisten k besloten hun eigen geloofsgemeenschapje te stichten, kijkt niemand hier meer op van een religieus conflict meer of minder.

Alleen heeft het met religie allemaal niet zoveel te maken. Het gedemonstreer in Den Haag niet, de woede bij aanhangers dan wel tegenstanders van IS niet, en zelfs het geweld in het Midden-Oosten dat tot die woede inspireert niet. Schrijft althans religiedeskundige Karen Armstrong in haar nieuwste boek Fields of Blood: Religion and the Role of Violence, dat in januari 2015 in Nederlandse vertaling verschijnt.

Volgens Armstrong worden bloederige oorlogen nooit uitgevochten vanwege godsdienst - zie WO I en II en de Franse Revolutie - maar is gewelddadigheid onlosmakelijk verbonden met de natiestaat. Fundamentalisme is niets anders dan een religieus antwoord op modernisering en komt voort uit de diepe angst te worden aangevallen. Het antwoord op alle conflicten, zegt Armstrong, is compassie. Compassie is al een paar jaar Armstrongs grote onderwerp, ze schreef er een boek over en stelde het Handvest voor Compassie op dat ze onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen wil brengen. Kan er op het Malieveld op 20 september nog best bij - wie doet?


 

Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]