De Volkskrant, 12-08-2014, van verslaggeefster Janny Groen .2012

Transvaal en Schilderswijk hebben het al moeilijk genoeg

Hagenaars zijn 'protestfeestjes' zat

'Noodkreet: Stop de vele demonstraties in Transvaal en de Schilderswijk.' Deze oproep stuurde de bewonersorganisatie Haagse Hopjes Transvaal vrijdag naar het kabinet, de Tweede Kamer en burgemeester en wethouders van Den Haag.


Tussentitel: Als confrontatie bij voorbaat vaststaat, moet worden ingegrepen - Afshin Ellian - hoogleraar Universiteit Leiden

Twee dagen later liep een demonstratie van rechts-radicalen, die juist door deze wijken wilden marcheerden, uit de hand. De ME greep in. De politie arresteerde zes tegenbetogers. Drie van hen (mannen van 23, 26 en 33 jaar) zaten maandag nog vast op verdenking van openlijke geweldpleging.

Volgens de bewonersorganisatie leidt de stroom van demonstraties en 'protestfeestjes' in die achterstandwijken tot grote onrust. Kinderen worden tijdens spel- en sportactiviteiten op straat 'politiek of religieus' be´nvloed. De stichting merkt dat volwassen en jongeren zich beginnen af te keren van de Nederlandse samenleving.

'Gif voor de samenleving' noemt de stichting demonstraties zoals die van zondag. Eind juli moest een vakantieactiviteit vanwege een luidruchtige betoging worden verplaatst.

De bewoners benadrukken het recht op demonstreren en de vrijheid van meningsuiting niet te willen aantasten. Maar het kan wel een onsje minder in Transvaal en de Schilderswijk. Waarom kunnen demonstraties die internationale kwesties raken niet op voorhand worden verwezen naar Het Malieveld, het Binnenhof of het Vredespaleis?

Alom worden vraagtekens gezet bij het besluit van de locoburgemeester geen stokje te steken voor hun voornemen door het hol van de leeuw te gaan lopen. Zaterdag hadden extremistische moslimjongeren uit de Schilderswijk op sociale media al duidelijk gemaakt de demonstratie te beschouwen als 'een oorlogsverklaring'. Er werd gesproken over een 'mars van bruinhemden', die 'de haat tegen moslims kwam opkloppen'. Abu Suhayb twitterde: 'Morgen is het zo ver! Islamitische Staat in Schilderswijk onder vuur. Te Wapen broeders!'

Had de locoburgemeester vanwege een dreigende verstoring van de openbare orde de route niet op voorhand moeten verleggen? 'De vrijheid te demonstreren is een grondrecht dat door de gemeente moet worden gefaciliteerd. Een burgemeester moet heel zware redenen hebben om preventief in te grijpen', zegt zijn woordvoerder.

Hij zegt dat met organisator Pro Patria was afgesproken dat de route zou worden omgebogen zodra de zaak uit de hand dreigde te lopen. 'Dat is ook gebeurd.'

Hij geeft toe dat het lastig is een goede balans te vinden tussen het respecteren van grondrechten en het handhaven van de openbare orde. Zo kwam burgemeester Van Aartsen eind juli onder vuur te liggen na zijn, volgens critici, 'laffe optreden' bij een pro-Gaza-betoging in de Schilderswijk. Terwijl betogers met vlaggen van de terreurbeweging IS (voorheen ISIS) zwaaiden en antisemitische leuzen riepen, liet hij een woordvoerder zeggen dat ze binnen de grenzen van de wet waren gebleven.

Hoewel het Openbaar Ministerie een dag later op basis van videobeelden alsnog twee betogers aanhield, was voor Pro Patria de maat vol. De organisatie illustreerde haar Facebookpagina met een Van Aartsen-variant op de aapjes die niets gehoord, niets gezien en niets gezegd hebben. Een demonstratie werd aangekondigd om het volk te laten zien dat 'Nederlanders ook in de Schilderwijk thuis kunnen zijn'.

'Een Griekse tragedie', noemt de Leidse rechtsgeleerde Afshin Ellian het Haags bestuurlijk dilemma. Hij denkt dat de locoburgemeester de route liefst preventief had omgeleid, maar niet durfde uit angst voor het verwijt te buigen voor IS-terreur. 'Want waarom mochten IS-aanhangers op 24 juli wel demonstreren in de Schilderswijk en betogers die hun verontwaardiging willen uiten over bruut religieus geweld niet?'

De steeds luider klinkende roep om een demonstratieverbod steunt Ellian niet. 'Met grondrechten mag niet lichtzinnig worden omgesprongen. Maar als bij voorbaat vaststaat dat het tot een confrontatie komt, zoals zondag het geval was, moet worden ingegrepen', zegt hij.

Een burgemeester heeft volgens hem daartoe de ruimte. Hij verwijst naar de jaren negentig, toen betogingen van extreem-rechts - van de Centrumpartij '86 en Centrum Democraten - werden verplaatst naar bijvoorbeeld industrieterreinen of zelfs geheel werden verboden.
 

Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]