De Volkskrant, 25-08-2014, door Dennis l'Ami, freelance journalist .20xx

Extremisten laten zich niet tot de orde roepen

Een beroep op hun familie en op gematigde moslims om extremisten in eigen kring op het rechte pad te houden, werkt niet.


Toen in een weiland bij Beverwijk een dode viel bij een massale vechtpartij tussen Ajax- en Feyenoord-hooligans heb ik geen moment het idee gehad dat wat daar gebeurde inherent was aan de Nederlandse maatschappij. Ook had ik niet het idee dat ik, of de mensen om mij heen, op enige wijze verantwoordelijk waren voor wat daar was gebeurd. Ik ben weliswaar een product van dezelfde samenleving als waar de vechtersbazen uit voortkomen, maar kennelijk kunnen er binnen landen volstrekt gescheiden werelden naast elkaar bestaan. Ik spreek af met vrienden om te praten over de laatste van Tommy Wieringa, anderen trekken met hun vrienden ten strijde tegen een zelf gecrŽeerde vijand. Verzuiling heette dat vroeger.

Ik moest hieraan denken bij het lezen van Sander van Walsums commentaar in de Volkskrant (20 augustus). Hij betoogt hierin dat moslims een zelfreinigende golf door de gemeenschap moeten spoelen om zo het gevaar van jihadisten een halt toe te roepen. Dit is op het eerste gezicht een sympathiek voorstel maar ook wat naief. Het suggereert namelijk dat de moslimwereld eensgezind is, waarin alle neuzen dezelfde kant op staan, maar dit is bepaald onjuist. Ook in Nederland.

Er klinken wel degelijk islamitische stemmen die tegen de barbaarse praktijken ageren. Die stemmen hoor je misschien niet in de kringen waarin Van Walsum zich begeeft, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn, zowel op de sociale media als op straat. Zo vond er eind juni al een anti-ISIS (toen nog geen IS) demonstratie plaats door moslims in Den Haag.

Het gekke is nu, dat gematigde moslims altijd worden aangesproken op het gedrag van hun extremistische geloofsgenoten. In een discussie over hooligans hoor je nooit dat de goed willende supporters afstand moeten nemen van de mensen die uit naam van hun club de maatschappij ontwrichten. Voor de goede orde: nee, natuurlijk is een hooligan geen jihadist. Natuurlijk vormt die laatste een groter gevaar voor de staatsveiligheid, het gaat om de selectieve verwijten.

De door Van Walsum geopperde afwijzing binnen de eigen gemeenschap werkt in beide gevallen niet omdat zowel hooligans als jihadisten er een eigen gemeenschap op nahouden die ver staat van de reguliere maatschappij. Ze wonen tussen ons, maar hun gedrag ontwricht de samenleving in grote mate. Afgelopen weekend werden in Wijhe tientallen hooligans van Go Ahead Eagles opgepakt. Ze waren waarschijnlijk uit op een confrontatie met hun rivalen uit Zwolle. Hoe belachelijk zou het zijn als brave seizoenkaarthouders van beide clubs, daar op aangesproken door gematigde moslims, afstand zouden nemen van wat daar gebeurde?

Exact daarom kun je van gematigde moslims niet verwachten dat zij hun geloofsgenoten aanspreken op extremistisch gedrag. Voor grensoverschrijdend gedrag hebben we gelukkig de rechtsstaat, en in internationaal verband de Verenigde Naties. Het is een gotspe te denken dat een extremist door gematigde familieleden tot de orde kan worden geroepen. Het maakt de extremist meestal meer overtuigd van zijn mening en hij zal het wellicht zelfs zien als een test van Allah. Je kunt onze vrijheid niet overlaten aan de goede bedoelingen van de gematigden. Die zijn namelijk net zo goed slachtoffer van hun extremistische geloofsgenoten. Tegen extremisme is een harde hand nodig.
 


 

Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]