De Volkskrant, 01-09-2014, column door Sheila Sitalsing .20xx

Doodsverachting

Tussentitel: De belofte van broederschap, glorie en machinegeweren

Abu Mohammed heeft ook geen idee waarom mensen vanuit hun verwarmde woningen met Studio Sport op televisie en van gemeentewege onderhouden plantsoenen voor de deur vrijwillig afreizen naar de waanzin die Raqqa heet. Abu Mohammed, een schuilnaam, maakt deel uit van een groepje achtergeblevenen die met doodsverachting clandestiene filmopnames maken van het leven en het sterven in Raqqa. Vooral dat laatste neemt nogal gruwelijke vormen aan sinds de mannen van de Islamitische Staat daar binnenvielen en er de hoofdstad van hun kalifaat vestigden.

Buitenlandredacteur Sacha Kester chatte via Skype met de undercoverblogger. Of hij is wie hij zegt te zijn, en of hij verblijft waar hij zegt te zijn, en of zijn bewering klopt dat er 'veel Nederlandse vrouwen' naar Raqqa zijn gekomen om actief de jihad te steunen: allemaal oncontroleerbaar. Omgekeerd moet hij er ook maar op vertrouwen dat de Volkskrant een vredelievend krantje uit een ver landje is en niet een bende IS-handlangers die erachter proberen te komen waar hij zit. Een collega werd eerder dit jaar ontdekt en vermoord door IS.

'Normale mensen vertrekken juist', zei Abu Mohammed. Maar het wonderlijke aan de jihadreizigers uit het rijke Westen van wie iets bekend is, is juist dat er zulke 'normale' mensen tussen zitten. In een mooi verhaal in The Economist over Europese jihadisten komen ze langs, de oorlogstoeristen van wie we, als een van hen onze buurman was geweest, 'maar hij was zo normaal' zouden zeggen.

Zo is er de 20-jarige Nasser Muthana uit Wales die bij vier universiteiten was toegelaten tot de studierichting medicijnen, van de studie afzag en vervolgens opdook in IS-filmpjes.

Of die twee jongens uit Birmingham - later vervolgd wegens terreurdaden - die zo weinig van de godsdienst waarvoor ze wilden gaan vechten afwisten dat ze vlak voor hun vertrek naar SyriŽ nog snel even twee boeken bestelden: Islam for dummies en The Koran for dummies. Op Amazon.com, die onreine Amerikaanse, imperialistische firma.

'Ik weet niet wat IS in hun hoofd heeft geplant', zegt Abu Mohammed tegen deze krant. The Economist doet een poging: de zucht naar avontuur en de wens te ontsnappen aan de dagelijkse sleur thuis in uitzichtloze baantjes. Het verlangen naar een eigen identiteit. De mobiliserende kracht van religie. De aantrekkingskracht van geweld en criminaliteit. De belofte van broederschap, glorie en machinegeweren. De filmpjes met biljartende en zwemmende jihadisten, waarin de jihad als een vakantiekamp - maar dan zonder alcohol - werd voorgesteld.

Het blijft machteloos gissen.

Zelf wil Abu Mohammed ook niet weg uit de hel waarin mensen worden gekruisigd of gestenigd en waarin vrouwen erop worden aangesproken als hun sluier te doorzichtig is. Omdat hij de wereld wil laten zien hoe zijn land wordt vernietigd zonder dat iemand er iets aan wil of kan doen. En ook omdat hij elders weinig perspectief heeft. 'Vluchten naar Turkije? En daar als arme sloeber op straat slapen?'

Daar heeft hij een punt. Vluchtelingen uit SyriŽ: het zijn er te veel, niemand ziet ze graag komen. Dit weekend sloeg wederom een boot vol Syrische vluchtelingen die clandestien Europa probeerden te bereiken op volle zee om. Er zijn inmiddels 36 doden geborgen. Wie weet hoeveel Abu Mohammeds daartussen zaten.


 

Naar Cultuur, gelijkheid , Albanese cultuur , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]