De Volkskrant, 19-09-2014, Raoul du Prť - Chef Politiek

2008

Analyse | Algemene Politieke Beschouwingen

Rutte trekt dan toch een streep

De man die alles weglacht en nooit ergens echt iets van vindt, heeft zijn imago bijgesteld met een felle aanval op Wilders. Maar verder hoopt hij de premier van alle smaken te blijven.


Donderdagavond laat de minister-president zijn schild zakken, slaat hij het stof van zijn knieŽn en overziet hij het slagveld: de zege is aan hem, al het gevaar is afgeslagen. Hij hoefde zijn opponenten niet eens te vloeren. Hen omarmen blijkt weer eens net zo effectief.

Hij krijgt de Kamer stil met een onverwachte , bijna vaderlijke reprimande aan Geert Wilders, 'die niet in de schaduw kan staan van Marokkanen die een bijdrage willen leveren aan de samenleving'. Van het nieuwe belastingstelsel, dat aan het begin van de week nog oogde als een tijdbom, heeft hij dan al gewoon het zoveelste politieke groepsproject gemaakt: ja, het kan nog even duren, maar iedereen mag meedoen dus we komen er wel.

Met zijn frontale aanval op Wilders stuurt hij zijn imago bij van de vrijheid-blijheidliberaal, de man die alles weglacht en nooit ergens ťcht iets van vindt. 'Wilders maakt de samenleving zwakker.' Zo kende het land Mark Rutte nog niet. Meestal liep hij om de morele kwesties heen. Nu moet hij wel, vindt hij, omdat Wilders dit jaar 'over de schreef' is gegaan. En de waardering die hij oogstte met zijn rol als voorganger in de zomer van nationale rouw geeft de premier kennelijk het laatste duwtje om zich nu toch maar eens uit te spreken.

En kijk, daar komt PvdA-leider Diederik Samsom demonstratief naar voren om hem te complimenteren met die stellingname tegen de 'haatpredikers in dit parlement'. Een klef een-tweetje binnen de coalitie? Wellicht. Maar een duidelijker signaal dat de steunpilaren van Rutte II zich nog altijd zeer aan elkaar verplicht voelen hadden ze niet kunnen geven. Die laten elkaar nog niet los.

Ruttes impliciete boodschap na twee dagen debat: hij hoopt te beginnen aan zijn vierde hoofdstuk als premier van alle smaken. In 2010 zette hij de mars in met PVV en CDA, in 2012 mocht de PvdA komen meedenken, in 2013 kropen D66, ChristenUnie en SGP achter het stuur en nu, voor het vraagstuk rond de belastingen, is iedereen weer welkom aan tafel. Buma, Pechtold, Slob, Van Ojik, Van der Staaij, zelfs Roemer, ze krijgen het allemaal te horen, of ze het nu leuk vinden of niet: kom op, denk mee, laten we het samen doen.

De oppositie ligt er donderdagavond verdeeld bij. Wilders die met niemand iets te maken wil hebben, Roemer die geen voet tussen de deur krijgt en dan nog de 'meedenkende partijen' die de komende maanden allemaal zullen moeten zien dat ze bij Rutte aan tafel komen als ze echt enige invloed willen hebben op dat belastingstelsel - een onderwerp waarover ze onderling ook zeer verschillend denken. Rutte neemt zijn vertrouwde plek in op de regisseursstoel.

De pogingen van vooral Buma en Pechtold om al voor de Eerste Kamerverkiezingen van komend jaar knopen door te hakken, weert Rutte af. Het wordt echt iets later. Zou hij eerst willen weten hoe de verhoudingen in de senaat er straks bij liggen, voordat hij beslist met welke partijen hij echte zaken gaat doen?

De premier komt niet verder dan 'een heleboel blabla', zegt Emile Roemer. Dat vindt Rutte niet aardig. 'We zijn aan het makelen en schakelen. (...) Dit kabinet regeert. We pakken aan.' Voorlopig niemand die hem stopt.


Tussenstuk:
De aanval van Rutte op Wilders

Laat ik hier gezegd hebben dat ik in een land wil wonen waar iedereen die een positieve bijdrage wil leveren een veilig thuis weet, of hij nu Marokkaan van achtergrond is of Turk, christen, jood, moslim of humanist. Ik spreek jongeren die worden gediscrimineerd omdat ze Mohammed of Fatima heten. Dan zeg ik: ja, dat vind ik ook verschrikkelijk en ook heel dom (...) Maar geef niet op! Misschien moet je twee keer zo vaak solliciteren, maar uiteindelijk kun je met een Marokkaanse achtergrond ook burgemeester van Rotterdam worden. Dat is Nederland.

Woorden hebben een betekenis. Ik denk dat de heer Wilders een bijdrage levert aan het zwakker maken van de samenleving. (...) Hij kan nog niet in de schaduw staan van die mensen die gewoon een bijdrage willen leveren aan ons land en ik heb voor die mensen een oneindig groot respect. Ik zou willen dat we met zijn allen die mensen steunen.
 

Red.: 


Naar Cultuur, multiculturalisme , Cultuur, eenheid , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]