DePers.nl, 27-09-2010. .2010

'Uitspraak 'geen gematigde islam' onjuist'

De uitspraak van PVV-voorman Geert Wilders 'er bestaat geen gematigde islam', is onjuist, onwaar en een poging om een hele bevolkingsgroep aan de hand van haar religieuze identiteit te bestempelen als extremistisch.

Dat schrijven negen religiewetenschappers en rechtsgeleerden in een open brief. De brief is gericht aan betrokkenen van het proces tegen Wilders, dat maandag 4 oktober begint.

De professoren, onder wie Fred Leemhuis (arabist en bekende Koranvertaler), Jan Michiel Otto (recht, sharia), Gerard Wiegers (religiestudies), Pieter Sjoerd van Koningsveld (islamologie), Ruud Peters (Arabische taal en cultuur) en Marlies ter Borg (Koran en Bijbel), schreven in februari een zelfde soort brief aan de rechtbank in Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz.

Onjuistheden
Ook drie docenten van de Universiteit Leiden, Umar Ryad (geschiedenis van de islam), Mohammed Ghaly (islamitisch recht), en Nico Kaptein (islam) schreven mee aan de brief.

De negen experts schrijven dat Wilders met onjuistheden een ,,angstaanjagend beeld schetst van een godsdienst die feitelijk tal van vreedzame en gematigde elementen bevat". In hun eerste brief schreven de experts dat Wilders ,,suggestief en misleidend'' spreekt over de Koran door verzen in stukken te hakken en de vreedzame gedeelten ervan weg te laten.

Die brief was een reactie op het verzoek van de PVV-leider aan de rechtbank. Hij wilde verschillende deskundigen opvoeren om aan te tonen dat zijn uitspraken op waarheid berusten. De experts in de brief beweren nu het tegendeel om "het evenwicht te herstellen''.

 

IRP:   Alles heeft gematigde elementen. Feit: islam heeft minder gematigde en meer gewelddadige elementen dan bijvoorbeeld (huidige) christendom, hindoe´sme, boeddhisme enzovoort.

 

Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]