De Volkskrant, 06-08-2011, column door Nausicaa Marbe 6 aug.2011

Karateles

Tussentitel: Wie je fiets sloopt, mag gratis doorleren voor straatvechter

Ooit van het NIVM gehoord? Ik sinds kort. Dankzij de gemeente Gouda, die 'overlast-Marokkanen' op karateles wil sturen, ging ik kijken bij wie de ambtenaren hun sensei betrekken. Bij het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM): daar temmen ze uw geteisem. Een propagandaclub voor vechtsporten die de eigen niche als wondermiddel ziet voor maatschappijverbetering. Als de kruimelboef leert lowkicken, kan de burger rustig slapen.

Waarom juist karate, vraag ik me dan toch af. Goed, vergeleken bij muay thai, freefighten of cagefighten, valt karate mee. Kniestoten tegen het hoofd of doorslaan op de gevallen tegenstander, is er niet bij. Toch blijft karate een offensieve vechtsport, heel anders dan een zelfverdedigingskunst als jiu-jitsu. Je leert discipline bij karate, maar ook aanvalsgericht schoppen, slaan en stoten. Dat liefhebbers daar op willen, is hun goed recht. Maar niet-deugende typjes op karate ztten, is de kat op het spek binden.

Komt als geroepen, dacht Gouda evenwel. De overlast daar is fors. Die varieert van vandalisme, diefstal en buurtterreur tot het molesteren van buschauffeurs en ambulancepersoneel. Dit plan hoort niet in het rijtje extravaganties als 'zeilen naar New York' of 'vlinders kijken in Marokko', bedacht door designbrildragers die luxe uitstapjes onder kantoortijd begeren. Uit gemeenschapsgeld, dat spreekt.

Karate dus, onder de vleugels van een instituut dat al natiewijd opereert in probleemgemeentes. Nu begrijp ik waarom crimineeltjes geen straf meer krijgen. De heren leren een junzuki op iemands tanden te plaatsen. God bewaar me. Laat dit geen nationale ziekte worden. Zou er nog een lone wolf in de ambtenarij bestaan die vindt dat agressieve, sociaal verwilderde jongeren met wellicht een psychiatrische aandoening iets anders behoeven dan doortraptechnieken? Of is dit onze ultieme Dutch Approach: kiezen tussen het knieschot uit Wilders' koker of de knieval voor de agressie van het schoelje?

Zal het helpen? Op de instituutssite wordt weeg ('problematieken') gezinspeeld op succes. Ze willen zich ook manifesteren in de zorg en het onderwijs. Straks wordt je kind geleerd dat het zonder beheersing van een elleboogstoot geen respect krijgt in de samenleving.

Ook gaat het om het 'gevoel van veiligheid' bij de burger. Alsof de angst in elkaar getremd te worden verdwijnt als je krachtwijk door bijscholing in kopstoten een krachtpatserwijk is geworden. Alsof de kansarme die de wereld samenvat in termen als kuthomo en kankerjood al meppend een frissere maatschappijvisie verwerft.

Bij het NIVM snoeven ze over honderd succesprojecten. Mag ik ze eraan herinneren wat in een rechtstaat relevanter is, qua ordehandhaving en het rechtsgevoel van de burger? De gelijkheid voor de wet. Die dreigt te sneuvelen in zo'n dojo waar 'lichte criminelen' geplezierd worden.

De stand van zaken: wie zonder licht fietst, krijgt een boete; wie je fiets sloopt, mag gratis doorleren voor straatvechter. Wie geen hondenpoep opruimt krijgt een boete; wie de hond molt, mag zich lekker uitleven op een zandzak. Wie zwart rijdt, moet dokken; wie de buschauffeur bedreigt, krijgt bokshandschoenen omgegord.

Hoe lang nog? Zo meteen komt de Kladderadatsch van de beurs en is het f einde vrijheid f einde euro. Dan balen we dat we deze onderklasse niet hebben leren timmeren, solderen, koken of fietsbanden plakken. Beroepen waarmee je in crisistijden tenminste elders terecht kunt dan in de misdaad.Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]