De Volkskrant, 11-11-2011, van verslaggeefster Janny Groen 12 nov.2011

Diplomaten krijgen geen contact meer

Geheime dienst Pakistan houdt Nederlanders vast

Tussentitel: Op hoog niveau wordt op informatie aangedrongen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Twee islamitische Nederlanders, beiden begin 20, zijn al maanden in handen van de Pakistaanse geheime dienst. Nederlandse diplomaten hebben hen slechts eenmaal kunnen bezoeken, maar sinds juli geen contact meer kunnen krijgen.
'Zeer zorgwekkend', zegt Bart Nooitgedagt, de advocaat van Said, een van de mannen. Het bericht wordt bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Said 'verdween' dit voorjaar in Turkije. In juni kreeg zijn familie bericht dat de twee jongens in Pakistan zijn gearresteerd, omdat ze zonder visum de grens waren overgestoken.

'Pakistan beloofde de jongens te laten gaan, zodra geld zou zijn overgemaakt voor vliegtickets', zegt Nooitgedagt. De familie betaalde dat geld in juli aan Buitenlandse Zaken. Er gebeurde echter niets. Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt voortdurend 'op hoog niveau aangedrongen op informatie over en toegang tot de twee mannen'. De laatste keer gebeurde dat op 8 november.

Om het diplomatieke proces niet te verstoren, heeft de familie van Said tot dusverre geen ruchtbaarheid willen geven aan de zaak. Nooitgedagt: 'Maar dat ligt anders nu een andere Nederlandse jongere (de 24-jarige Sabir K., red.) naar buiten heeft gebracht te zijn gemarteld door de Pakistaanse geheime dienst. Het wachten op informatie is nu onverdraaglijk.' De familie hoopt dat publiciteit de Pakistaanse autoriteiten in beweging brengt.

Sabir K., de zoon van een bekeerde Friese moeder en een Pakistaans-Afghaanse vader, wordt verdacht van 'gevechtshandelingen tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan'. Hij werd in april in Pakistan op het vliegtuig gezet, bij aankomst op Schiphol gearresteerd en overgebracht naar de terroristenafdeling (TA) in Vught. Hij zit nu in De Schie in Rotterdam. Amerika vraagt om zijn uitlevering.

K. zat acht maanden vast in Pakistan. Hij zou zijn onderworpen aan schijnexecuties en veelvuldig zijn geslagen tijdens verhoren. Zijn raadsman Andrť Seebregts zegt dat zowel Nederland als Amerika moet hebben geweten van de martelingen. Ongehoord vindt hij dat 'geen enkele actie is ondernomen om daar een einde aan te maken'.

Seebregts heeft zelfs aanwijzingen dat de Pakistaanse geheime dienst handelde op instigatie van Amerika. 'Mijn cliŽnt kreeg allerlei vragen die relevant zijn voor de VS. In de ruimte naast de verhoorkamer hoorde hij Amerikaanse stemmen.'

Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse consul K. tweemaal heeft bezocht, maar dat hij 'nooit over martelingen heeft geklaagd'. Nogal logisch, riposteert Seebrechts. 'Mijn cliŽnt was bang, de consul heeft hem nooit onder vier ogen kunnen spreken.' Volgens het ministerie klopt dat weliswaar, maar K. had ook in het Nederlands kunnen klagen en dat heeft hij nooit gedaan, ook niet op weg naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Nederland.

K.'s raadsman schampert dat de consul 'de reputatie van de Pakistaanse geheime dienst moet hebben gekend'. Hij verwijst naar recente rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch, die melding maken van stelselmatige martelingen van terreurverdachten in Pakistan.

Seebregts voert verder aan dat de Amerikaanse traumaspecialist Kate Porterfield, die K. heeft onderzocht, ook martelingen heeft geconstateerd. Die e-mailt dat zij, omdat de zaak nog onder de rechter is, inhoudelijk niet kan reageren.

 

Naar Allochtonen, vijfde colonne , Allochtonen lijst , Allochtonen overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]