De Volkskrant, 14-09-2009, door Janny Groen en Annieke Kranenberg 14 sep.2009

Reportage | Bijna alle moslims vasten of zeggen dat te doen

Met ramadan gaat het roer om

Zien sommige moslimjongeren ramadan vooral als een sociaal ritueel, anderen vinden 'mentale energie' in vasten. De druk om mee te doen is groot.

Fotobijschrift: Turkse jongeren beginnen aan een iftar-maaltijd in Amsterdam. De
                      jongen op de ballustrade roept op het vasten te onderbreken
. (Joost van den Broek
)

Eerder deze maand had economiestudente Fatma Kose een introductieavond voor haar bijbaan als enquêteur. Vlak voor negen uur openden de islamitische medewerkers zachtjes hun tassen en haalden ze zakjes tevoorschijn. ‘Iedereen deelde spontaan dadels uit toen het tijd was om het vasten te verbreken’, vertelt de 21-jarige Kose vanuit het kantoortje van de multiculturele studentenvereniging SUN in Amsterdam.
    Typisch ramadan, vindt ze dat. ‘Moslims doen dan alles samen. Vasten, eten, bidden en je probeert zo veel mogelijk bij je familie te zijn. Dan realiseer je je extra goed hoe individualistisch de Nederlandse samenleving is.’ Ramadan betekent voor Kose huiselijkheid, rust en dicht bij God staan. Dat houdt in dat ze vaker in de Koran leest, ze religieuze lezingen bezoekt en voor haar studentenvereniging een iftar (avondmaaltijd tijdens ramadan) organiseert met als thema ‘broederschap’.
    Kose herkent zich dan ook niet in het beeld dat Nederlandse moslimjongeren ‘minder aan de islam’ zouden doen. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de ‘ontkerkelijking’ zich het snelst voltrekt onder moslims. Tien jaar geleden ging nog 47 procent van de Nederlandse moslims minstens één keer per maand naar de moskee, nu is dat 35 procent. De groep die wel gaat, bestaat vooral uit mannen van de eerste generatie.
    Tijdens de vastenmaand zitten de moskeeën echter propvol. Ook met jongeren. Uit onderzoek van website Maroc.nl bleek vorig jaar dat liefst 97 procent van de ondervraagde moslimjongeren aangaf mee te doen aan de vastenmaand. Betekent dit dat de ramadan aan religieuze betekenis verliest en meer het karakter van christelijke feestdagen krijgt: een keer per jaar met Kerst naar de kerk? Gaat de ‘ontmoskeeïng’ hand in hand met secularisering? Of is hier sprake van een schijntegenstelling?  ...

 

IRP:   Hier wel: moslims zeggen dat ze allemaal naar de ramadan gaan, maar dat doen ze niet echt. Versus: moslims zeggen wel dat ze minder naar de moskee,gaan ,maar dan doen ze niet.

Rest artikel bij Cultuur, vermenging, analogie, ontmenging bronnen


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]