De Volkskrant, 18-03-2010, van verslaggeefster Janny Groen .2010

Reputatie Nederland keldert

Internationale reacties op Wilders worden grimmiger |  'Sociale diplomatie' achter de schermen moet imagoschade beperken.

Acht Egyptische bloggers toeren deze week door Nederland. Ze moeten een genuanceerder beeld krijgen van de natie die in de internationale beeldvorming steeds meer anti-islamitisch wordt. De bloggers zijn hier in het kader van de ‘sociale diplomatie’, een voor Nederland betrekkelijk nieuw instrument om imagoschade te verzachten.
    Door het optreden van Geert Wilders lijkt Nederland in een neerwaartse reputatiespiraal terecht te zijn gekomen. In het buitenland wordt, sinds zijn verkiezingsoverwinning op 3 maart en de hoge stand in de peilingen, steeds grimmiger gereageerd. Dinsdag zei burgemeester Ritter van Monschau – het Duitse plaatsje waar Wilders onwel werd – dat ze hem daar nooit meer wil zien. ‘Wie zoals Wilders het Nederlandse integratiedebat belast met rechts populisme en de Koran vergelijkt met Mein Kampf en die wil verbieden, is in Monschau niet welkom’, fulmineerde Ritter.
     Met afschuw is gereageerd op Wilders’ persconferentie begin maart in Londen. Voor de camera’s van de internationale pers noemde hij de islam ‘een totalitaire ideologie’ en de Turkse premier Erdogan een ‘total freak’.
    Wilders’ uitspraken hebben internationaal een groter gewicht, nu hij zicht heeft op het premierschap. In Londen presenteerde hij zich als ‘misschien wel de volgende premier van Nederland’. Dat vooruitzicht verleidde de Süddeutsche Zeitung tot een schrijnende vergelijking. Zijn overwinningsspeech – ‘vandaag Almere en Den Haag, en morgen heel Nederland’ – deed denken aan retoriek van de Führer.
    Nederland staat er internationaal dus niet zo best op. Dat beseft ook demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. In zijn openingstoespraak vorige week bij de conferentie over sociale diplomatie in Noordwijk die door multicultureel instituut Forum was georganiseerd, haalde Verhagen fel uit naar Wilders: ‘Hij schaadt de reputatie van Nederland in de wereld.’ Volgens critici had de CDA-minister zijn boodschap, in het kader van de verkiezingsstrijd, extra hard aangezet. Hij verhulde dat de reputatie van Nederland in de islamitische wereld al was verslechterd door de aanwezigheid van Nederlandse troepen in Irak en Afghanistan.
    Maar toch, Verhagen kreeg bijval van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Die schoot vorige week in een interview met de Volkskrant met scherp op de PVV-leider, zoals hij voorjaar 2008 ook deed rond de vertoning van de anti-islamfilm Fitna. Wientjes probeerde die te laten verbieden. Hij vreesde voor de internationale belangen van het Nederlandse bedrijfsleven.
    Achter de schermen werd toen van alles uit de kast gehaald om de imagoschade van Nederland te beperken. Nu gebeurt dat weer. In regerings- en ondernemerskringen heerst nervositeit. Men houdt het hart vast voor de ongetwijfeld felle verkiezingsretoriek van de PVV-leider. Een voorproefje gaf hij bij de gemeenteraadsverkiezingen en in Engeland, waar hij een hoofddoekverbod, een bouwstop voor moskeeën en de sluiting van alle islamitische scholen aankondigde.
    En hoe zal de reactie zijn als in juni de rechtszaak tegen Wilders wordt hervat? De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC), waarbij 57 landen zijn aangesloten, begreep al niets van het uitblijven van een verbod op Fitna. Al eerder stelde de OIC onomwonden dat in Nederland ‘de politieke wil ontbrak’ om af te rekenen met islamofoben.
    Tot voor kort hoefde Nederland zich om zijn internationale reputatie niet te bekommeren. Het poldermodel werd alom geroemd en tolerantie leek een onverslijtbaar handelsmerk. In vernieuwende vormen van diplomatie heeft Nederland dan ook nauwelijks geïnvesteerd. Pas tijdens de Fitna-crisis is het belang ontdekt van sociale diplomatie, dat overigens door Forum al in 2005 was aangekaart. De inspanningen van Nederlandse moslims en islamitische organisaties bleken cruciaal. Zij stuurden brieven aan invloedrijke moslimgeleerden, aan koepelorganisaties en islamitische media. Kortom aan ‘strategische actoren’ die zowel de publieke opinie als de regeringen konden beïnvloeden.
    Een veelgehoorde kanttekening in Noordwijk was dat sociale diplomatie alleen werkt als burgers niet al te opzichtig worden gestuurd door de overheid en ook in rustige tijden aan sociale netwerken wordt gebouwd. In dat opzicht kan Nederland nog veel leren van Amerika, dat als grootmacht altijd moet vechten tegen een slecht imago. De Verenigde Staten nodigen al decennialang journalisten, studenten, kunstenaars, zakenlieden en moslims uit om het land beter te leren kennen, waardoor scheve beeldvorming makkelijker kan worden bijgesteld.
    In Noordwijk kondigde Verhagen de instelling van drie ‘diplomatieke knooppunten’ aan (in Washington, Peking en Caïro) die sociale diplomatie moeten gaan vormgeven. Vorig jaar werden in dat kader veertien journalisten uit de Arabische wereld uitgenodigd. Nu verbreden dus Egyptische bloggers hun blikveld.

 

De total freak:

Uit: De Volkskrant, 18-03-2010, van de buitenlandredactie.

Turkije dreigt Armeniërs uit te zetten

Turkse premier zinspeelt op deportatie van 100 duizend Armeense illegalen | Armenië zegt dat dreigement herinneringen oproept aan ‘genocide’ uit 1915.

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft gedreigd met het uitzetten van 100 duizend Armeense illegalen uit Turkije. Erdogan reageerde gepikeerd op recente resoluties die in het Amerikaanse en Zweedse parlement zijn aangenomen en waarin het doden van honderdduizenden Armeniërs in 1915 in het Ottomaanse rijk werd bestempeld als ‘genocide’.
    ‘Er wonen 170 duizend Armeniërs in ons land’, zei Erdogan in een interview met de BBC. ‘Slechts 70 duizend van hen zijn Turkse ingezetenen en we tolereren de andere 100 duizend. Als het nodig is, zou ik deze 100 duizend kunnen zeggen terug te keren naar hun land. Ik hoef ze niet in mijn land te houden.’   ...


 

Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]