De Volkskrant, 09-09-2011, door Janny Groen .2010

Alleen moordenaar Theo van Gogh nu nog in Vught

Samir A. plotseling naar Rotterdam overgebracht

Tussentitel: Het regime in de terroristenafdeling is onmenselijk | Abida - vrouw van Samir A.

Samir A. is vrijdag plotseling overgeplaatst naar de terroristenafdeling (TA) De Schie in Rotterdam. Op de TA in Vught zit nu alleen nog Mohammed B., de moordenaar van filmmaker Theo van Gogh. Beiden zitten in eenzame opsluiting.
    Dit zeggen diverse bronnen, onder wie Abida, de vrouw van Samir. A. is tot negen jaar cel veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Volgens Abida, die elke maandag bij haar man in Vught op bezoek ging, is het regime in de TA 'onmenselijk'. Voor haar man is het 'ondraaglijk', maar hij komt in 2013 vrij. Mohammed B., die levenslang heeft, gaat daar psychisch aan kapot.

Abida: 'Samir kon hem horen. Hij schreeuwt en praat tegen zichzelf. Nu zullen de meeste Nederlanders denken: laat maar lekker wegkwijnen dat monster. Maar ondanks zijn daad is hij nog steeds een mens. Ik geloof niet meer in het Nederlandse respect voor mensenrechten.'

Het ministerie van Justitie geeft geen commentaar op mogelijke eenzame opsluiting. 'Vanwege de privacy en om veiligheidsredenen vertellen we niet wie waar zit. Noch hoeveel TA-gedetineerden er in totaal zijn', zegt een woordvoerder. Hij wil ook niet bevestigen dat Jason W., die in hoger beroep tot dertien jaar cel is veroordeeld, onlangs is overgeplaatst naar een normale gevangenis. En evenmin of Mohammed B., die altijd apart werd gehouden van andere TA-gedetineerden, naar Rotterdam verhuist als de TA Vught eind deze maand definitief sluit.

Jason W. nam vorig jaar oktober publiekelijk afstand van zijn gedachtengoed. Dat is volgens Abida de reden waarom hij nu in een normaal regime zit en haar man niet. Samirs verzoek om een dergelijke overplaatsing is, zegt ze, in juli afgewezen. 'Jason las westerse filosofen. Samir islamistische boeken. Maar geen radicale, die staan echt niet in de gevangenisbibliotheek.'

Voor plaatsing in een reguliere gevangenis moeten gedetineerden een 'deradicaliseringstoets' doorstaan. Of die op W. en A. zijn toegepast, wil Justitie niet kwijt. De woordvoerder benadrukt dat de toets al wel bestaat.

De islamitische actiegroep Behindbars is deze week voor B. een Facebook-campagne gestart. 'Moslimbroeders en zusters' worden opgeroepen hem brieven te sturen om zijn eenzaamheid te verzachten. De groep beschuldigt Justitie van islamofobie.

'Waarom wordt anders de ene 'ideologische moord nota bene op een politicus' (door 'de blonde Nederlandse jongeman' Volkert van der G. op Pim Fortuyn) minder zwaar gestraft dan de andere (de 'moslim B.').'

 

IRP   


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]