De Volkskrant, 11-11-2010, door Janny Groen .2010

Oud-verdachte Sbaa spoorloos in Marokko

Op 4 november is Saddek Sbaa (23), tot voor kort verdacht van jihadistische activiteiten, naar Marokko gereisd. Sindsdien is hij spoorloos.

Al dagenlang proberen Sbaa’s familie in Nederland en zijn Marok kaanse advocaat opheldering te krijgen bij de Marokkaanse autoriteiten. ‘Heel zorgwekkend’, noemt zijn Nederlandse advocaat Flip Schüller de ‘verdwijning’ van Sbaa. Schüller vreest dat hij in handen is van de Marokkaanse geheime dienst, die ‘een slechte reputatie heeft’.

Zijn cliënt, die sinds zijn 5e in Nederland woont, is een van de vier mannen die in de zomer van 2009 in Kenia bij de grens van Somalië werden opgepakt. Ze werden ervan verdacht op weg te zijn naar jihadistische trainingskampen in Somalië. Volgens de raadsman is geen bewijs gevonden van betrokkenheid bij terrorisme. De strafzaak werd vorige week geseponeerd.

In de zomer werden Nederlandse Marokkanen in Marokko over Sbaa ondervraagd. ‘Ze hadden het vermoeden dat de Marokkaanse autoriteiten waren ingelicht door de AIVD’, zegt Schüller.

‘Terrorismestempel’
‘Als er contact is geweest’, stelt Schüller, ‘past dat in het patroon van de intensivering van de samenwerking van EU- en Noord Afrikaanse landen. Verontrustend is dat de minister in de Tweede Kamer heeft gezegd dat complete naleving van de mensenrechten in die landen niet kan worden verwacht. Maar dat dat geen beletsel vormt voor samenwerking.’

Sbaa, wiens verblijfsvergunning wegens de jihadverdenking was ingetrokken, zat in vreemdelingenbewaring op de terroristenafdeling in Vught. Schüller had hem ingelicht over de risico’s die hij liep in Marokko. Eerder waren terreurverdachten, onder wie veronderstelde Hofstadleden, na uitzetting geruime tijd zoek. Volgens de mensenrechtenorganisatie Association Marocaine des Droits Humains (AMHD) worden teruggestuurde onderdanen met een ‘terrorismestempel’ altijd verhoord door de geheime dienst. Ze kunnen weken worden vastgehouden. Soms, als ze niet meewerken of de autoriteiten denken dat ze informatie kunnen lospeuteren, worden ze gemarteld.

Zover bekend zijn de door Nederland uitgezette verdachten niet gefolterd. Maar familieleden in Nederland kunnen dat niet met zekerheid zeggen, omdat hun geliefden in Marokko wellicht niet het achterste van hun tong kunnen laten zien.

Namens de familie van Sbaa heeft Schüller er bij de minister van Buitenlandse Zaken op aangedrongen spoedig opheldering te vragen bij zijn Marokkaanse collega, omdat ‘de praktijk leert dat daarmee een betere behandeling kan worden verkregen’.

 

IRP    Zielige terrorist


Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]