De Volkskrant, 12-08-2010, verslaggeefster Janny Groen .2010

Wilders | Publieksdiplomatie over inbreng PVV-leider in kabinetsformatie

Moslims raken immuun voor Wilders

Opgemerkt is het wel onder Arabische bloggers dat PVV-leider Geert Wilders van plan is op 11 september tegen de ‘Ground Zero-moskee’ te gaan protesteren. En ook dat de PVV in juni een grote verkiezingsoverwinning heeft behaald. Maar van een golf van verontwaardiging over de ontwikkelingen in Nederland lijkt geen sprake. Niets nieuws onder de zon, is de boodschap.

‘Moslims zijn voorbereid op acties van Wilders. Ze beginnen hier immuun voor te worden’, laat Gulsen Devre vanuit Istanbul weten. De Nederlands-Turkse Devre werkte geruime tijd als Nederlands correspondent voor de internationale website Islamonline in Caïro. Ze zag daar hoe Wilders in korte tijd uitgroeide van een volstrekt onbekend figuur tot een beruchte islamcriticus. Wilders’ uitspraak in februari 2007 dat moslims kwaadaardige passages uit de Koran dienden te scheuren (ze zouden dan het formaat van een Donald Duck overhouden) zette hem – al voor de verschijning van zijn anti-islamfilm Fitna – op het netvlies van de islamitische wereld.

De Egyptische blogger Sherif Ahmed mailt dat de Amerikaanse betogingen tegen de ‘Ground Zero-moskee’ in het Egyptische reguliere nieuws evenmin een belangrijk onderwerp zijn. Ahmed was een van de acht Egyptische bloggers die dit voorjaar, in het kader van de ‘sociale diplomatie’ op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederland bezochten. ‘Leuk vinden we het niet. Maar we weten zo langzamerhand wel dat sommige westerse landen problemen hebben met islamitische symbolen als minaretten en hoofddoeken’, reageert Ahmed. Hij stelt dat moslims in het Westen steeds beter in staat zijn anti-islamsentimenten te attaqueren binnen de lokale politieke context. ‘Niet alles wordt meer geglobaliseerd (zoals met de Deense cartooncrisis gebeurde, red.). Ik zie dat als een teken van groeiende emancipatie van westerse moslims.’

De Saoedische schrijver en uitgever Esam Mudeer vindt elke confrontatie over de islam een uitdaging. ‘Dus ook Wilders’ betoging in New York als iemand die eventueel een Nederlands kabinet gedoogt.’ In de tumultueuze Fitna-maanden ( in maart 2008) reisde Mudeer met 50 duizend boeken over de islam naar Nederland. Zijn motto is: ‘De pen is mijn bazooka en boeken zijn mijn bommen’. Mudeer volgt sindsdien ‘Geerts wanhopige kruistocht tegen de Koran en moslims voor zijn eigen politieke gewin’ op de voet. ‘Islambashers’ als Wilders en Stop the Islamization Of America (SIOA), de groep die de PVV-leider heeft uitgenodigd te spreken op 11 september, krijgen voor elkaar wat de moslimwereld zelf niet kan: ‘Dat mensen wereldwijd zich verdiepen in de Koran.’

Diplomatieke inspanningen om Wilders’ rol in de kabinetsformatie uit te leggen en zo afstand te creëren tussen islamstandpunten van de VVD en CDA en die van de PVV, werken op Mudeers lachspieren. ‘Extremisten en haatzaaiers als Wilders kunnen in het Westen gewoon deelnemen aan verkiezingen en plaatsnemen in het parlement. Dit is echt niet de manier om democratie te verkopen aan de Arabische wereld’, hoont hij. ‘Zolang zogenaamd geciviliseerde en moderne landen weigeren dergelijke moedwillige angstzaaiers buiten het politieke systeem te zetten, is de boodschap van diplomaten weinig geloofwaardig.’

Mudeer zegt dat dit sentiment breed leeft. Over reacties van islamitische regeringen op de gedoogrol van Wilders durft hij niets te zeggen. ‘Ik ben een onafhankelijke uitgever, geen politicus of politicoloog.’

In de islamofobiemonitor van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) , waarbij 57 landen zijn aangesloten, is nog niets geregistreerd over de Nederlandse kabinetsformatie, noch over Wilders’ komende optreden in New York. De monitor houdt alle anti-islamincidenten in het Westen nauwgezet van maand tot maand bij. De lopende maand augustus, is nog niet ingevuld.

Dat Wilders (in juli) aankondigde een internationale anti-islamalliantie te gaan opzetten, de Geert Wilders International Freedom Alliance, is de OIC niet ontgaan en ook niet dat de PVV in juni een grote verkiezingswinst heeft geboekt. Toch, verontrustender dan de ontwikkelingen in Nederland, vindt de OIC dat Wilders’ campagne ook elders in Europa en in de VS wordt overgenomen door rechtse extremisten.

Over de diplomatieke strategie van Nederland wordt expliciet niets vermeld. Maar veelzeggend is de observatie van de OIC dat op ‘retorisch niveau’ bij westerse regeringen veel respect is voor de islam en steun voor de interculturele en interreligieuze dialoog, maar dat daden uitblijven.
 

IRP  Feel good verhaal van Janny naar aanleiding van negatieve berichten,zie Cultuur, gelijkheid, Somalie.

Naar Multiculturalisme, cultuurverraad , Multiculturalisme , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]