De Volkskrant, 19-02-2015, van verslaggever Jeroen Visser .2009

Ministerie zegt niet wie omstreden predikers zijn

Waarom kregen imams eerst wel een visum?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikte bij de eerste beoordeling van de visumaanvraag van de drie islampredikers die op een benefietdag in Rijswijk zouden spreken niet over alle relevante inlichtingen.


Tussentitel: Bestuur islamitische stichting Rohamaa verbijsterd over intrekken visa

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat bij de beoordeling wel informatie werd opgevraagd bij de inlichtingendiensten, maar dat uit die informatie bleek dat er geen reden was de visa te weigeren. Ambtenaren op de Nederlandse ambassades beoordelen visumaanvragen.

De islamitische stichting Rohamaa nodigde zeker zeven buitenlandse sprekers uit voor een benefietdag in Rijswijk op 8 maart. De stichting wil op die dag geld ophalen voor hulpprojecten in het buitenland. Pas nadat in tal van media en via Kamervragen werd gesteld dat sommige van hen haatpredikers zouden zijn, werden de relevante inlichtingen door de Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) alsnog naar het ministerie gestuurd.

Een woordvoerder van het NCTV wil alleen kwijt dat 'op basis van nadere informatie' andere conclusies zijn getrokken. Het kabinet zal nog moeten uitleggen waarom de juiste inlichtingen niet eerder beschikbaar waren.

Het blijft voorlopig onduidelijk om welke informatie het gaat en waarom de visa werden ingetrokken. Volgens de wet kan een visum alleen worden geweigerd met een beroep op de openbare orde of de nationale veiligheid. Het intrekken van een al afgegeven visum komt zelden voor. Het ministerie wil met het oog op de privacy ook niet bekendmaken wie de drie islampredikers zijn die niet langer welkom zijn. Ook stichting Rohamaa kreeg woensdag niet te horen om wie het gaat.

Het stichtingsbestuur zegt verbijsterd te zijn over de beslissing van minister Koenders (Buitenlandse Zaken). 'Het is verbazingwekkend en zeer toevallig dat er nu ineens wel een aanleiding is de visa niet toe te kennen', verklaart het bestuur. 'Het lijkt alsof met twee maten wordt gemeten. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, behalve wanneer het bepaalde minderheden betreft.'

VVD-Kamerlid Malik Azmani was vorige week de eerste die vragen stelde over de kwestie. Hij is blij met het besluit van de minister. 'Het kabinet heeft adequaat gehandeld, maar ik maak me zorgen om die eerste screening. Daar moet meer duidelijkheid over komen.'

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) noemt de gang van zaken merkwaardig. 'Ook zonder media-aandacht zouden de visumaanvragen goed beoordeeld moeten worden. Nu pas in actie komen is niet de beste manier van terreurbestrijding', zegt hij. 'Het moet duidelijk worden waarom de database niet klopt en de sprekers in eerste instantie niet opvielen.'

Omtzigt heeft het kabinet ook gevraagd te onderzoeken of stichting Rohamaa zijn ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) kan verliezen. Dat keurmerk geeft goede doelen belastingvoordelen. Voorwaarde is dat de instelling niet aanzet tot haat of geweld.

Minister Asscher (Sociale Zaken) kondigde afgelopen zomer aan dat het kabinet alles zou doen om haatimams het werken onmogelijk te maken.

Web:
Koenders kreeg pas informatie na media-aandacht 'haatimams'
TT:
Het moet duidelijk worden waarom de database niet klopt en de sprekers in eerste instantie niet opvielen - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Red.:Naar Cultuur, integratie, toekomst, tegen niets-doen , Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]