WERELD & DENKEN
 
 
De Volkskrant, 04-09-2012, column door Bert Wagendorp

.2011


Multiculti

Tussentitel: Samsom, hard in de weer met de wederopstanding

In een interview met Het Parool maakte PvdA-leider Diederik Samsom gisteren bekend dat Nederland een multicultureel land is. Daar liet hij het niet bij. Samsom verklaarde ook dat hem dat 'trots' maakt, dat hij er 'blij' mee is en voorts dat hij er 'iets moois' van wil maken.

Het klonk alsof je PvdA-premier Joop den Uyl in 1975 hoorde, een kwart eeuw voor Het multiculturele drama van Paul Scheffer en 36 jaar voor het definitieve uitroepen van de dood van de multiculturele samenleving.

Maar het was dus Diederik Samsom, hard in de weer met de wederopstanding van zichzelf, zijn partij en nu dus ook met die van de multiculti-samenleving.

Van de multiculturele samenleving werd recentelijk louter nog vernomen in combinatie met het woord 'mislukt'. Een beetje kerel of wijf met ballen zei dat de multiculturele samenleving was mislukt.

Wie dat niet vond, had vermoedelijk een paar jaar liggen pitten onder zijn grachtengordelbakfiets of was dol op Marokkaanse schandknaapjes.

Het jaar 2011 was het Jaar van het Einde van de Multiculturele Samenleving. De Engelse premier Cameron verklaarde dat de multiculturele samenleving was mislukt. Hierop zei Bondskanselier Merkel dat in Duitsland de multiculturele samenleving zelfs 'volkomen' was mislukt. Vervolgens kwam Yves Leterme (BelgiŰ) door met het nieuws dat ook in zijn land de multiculturele samenleving was mislukt. Nicolas Sarkozy, president van Frankrijk, voegde zich in het koor: de societÚ multiculturelle was eveneens mislukt.

In Nederland was Maxime Verhagen (CDA) er als de kippen bij om zich in de rij der groten te voegen: hij zei dat bij ons de multiculturele samenleving ook was mislukt. In een hero´sche poging Verhagen en alle Europese leiders te overtreffen, verklaarde premier Rutte vervolgens dat 'dit experiment' bij ons al in de jaren tachtig was 'begraven'.

In juni 2011 maakte minister Donner het karwei af: in een kabinetsnotitie schreef hij dat de regering 'afscheid had genomen van Nederland als multiculturele samenleving'.

En nu is er opeens prins Samsom, die Sneeuwwitje kust en uit haar glazen kist doet herrijzen. Ze is niet dood, ze leeft.

Diederik is 'straatcoach' geweest in Amsterdam. Wat hij deed, als straatcoach, is me nooit helemaal duidelijk geworden. Maar kennelijk heeft het jaar met zijn poten in het bluswater van de (mislukte) multiculturele samenleving hem diepgaand be´nvloed.

Het heeft hem tot de conclusie gebracht dat Nederland een multicultureel land is, iets wat je niet verandert met de verklaring dat de multiculturele samenleving is mislukt, noch door haar dood te verklaren.

Daarin heeft Diederik Samsom natuurlijk groot gelijk.

Wat ons altijd heeft dwarsgezeten in de multiculti-discussie, is het multiculturalisme: de ook in PvdA-kringen lang populaire gedachte dat het toch niet de bedoeling kon zijn mensen uit andere culturen te verzoeken hun gedrag aan de Nederlandse cultuur en wetgeving aan te passen. Die na´viteit, zegt Samsom, heeft zijn partij achter zich gelaten.

De rechtsgeleerde Paul Cliteur, niet bepaald de linkse profeet van het multiculti-denken, schreef vorig jaar in een reactie op de politieke doodverklaring van de multiculturele samenleving: 'De multiculturele samenleving is nog niet gelukt, maar als we het multiculturalisme als ideologie overboord gooien, dan zal dat eens wel moeten lukken.'

Op die optimistische gedachte neemt Diederik Samsom een voorschot, en dat getuigt van lef.Naar  Amerika, leugens  , Amerika lijst  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .