De Volkskrant, 09-03-2016, redactie .2011

'Minder, minder'-uitspraak

OM vervolgt Geert Wilders op vier gronden

De aanklacht van het Openbaar Ministerie tegen PVV-leider Geert Wilders bestaat uit vier verschillende juridische varianten. Dat blijkt uit de tenlastelegging, meldt de NOS. Wilders wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en belediging van een groep mensen op grond van ras, maakte het OM al eind 2014 bekend. De aanleiding zijn uitspraken op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag. Op een bijeenkomst in een café op 19 maart 2014 vroeg Wilders het publiek of het meer of minder Marokkanen wilde. Toen zijn aanhangers 'minder, minder' riepen, zei de PVV-leider: 'Dan gaan we dat regelen.' Volgens het OM heeft hij daarmee een groep mensen beledigd en aangezet tot haat en discriminatie. Het wordt Wilders in verschillende varianten ten laste gelegd: medeplegen; plegen; uitlokken; en 'het doen medeplegen'. Wilders reageerde via Twitter: 'Niemand zal mij doen zwijgen. Ook niet over Marokkanen. Geen terreurbedreigingen, geen OvJ met onzinaanklachten, geen rechter. Niemand.'
Web:
'Wilders aangeklaagd voor aanzetten tot haat en discriminatie en belediging'

PVV-leider Geert Wilders wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en voor belediging. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van de tenlastelegging die het nieuwsprogramma zegt te hebben ingezien.
TT:


De aanklacht draait om het bekende 'minder minder-incident' op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Wilders vroeg aan zijn achterban in een Haags café: 'Willen jullie meer of minder Marokkanen?' Het publiek scandeerde: 'Minder, minder, minder.' Waarop hij reageerde: 'Dan gaan we dat regelen.' Een week eerder had hij op een markt in Den Haag gezegd dat hij hoopte op een stad 'met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'.

Onlangs werd bekend dat de rechtszaak tegen Wilders pas op 31 oktober begint. De zaak loopt opnieuw vertraging op omdat het onderzoek van de rechter-commissaris nog niet af is en 'de agenda's van alle partijen op elkaar moesten worden afgestemd'. Op 18 maart is er een eerste regiezitting.

Na ruim zesduizend aangiften besloot het OM in december 2014 de PVV-leider te vervolgen. In 2010 werd Wilders ook al verdacht van groepsbelediging, haatzaaien en discriminatie, maar in juni 2011 volgde vrijspraak.


Tien jaar PVV

Geert Wilders richtte tien jaar geleden de PVV op. Hij drukte zijn stempel op de Nederlandse politiek, maar achter de schermen overheerst nog steeds het amateurisme. 'De zon mag alleen op Geert schijnen.'


Naar Menswetenschappen, regels , Menswetenschappen, huidig , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht , of site home

[an error occurred while processing this directive]