De Volkskrant, 25-11-2014, ingezonden brief van Hans Schoonhoven, Kralendijk, Bonaire .2009

'Bonaire viert relaxed sinterklaasfeest'

Zaterdagmiddag 22 november. Ook in Kralendijk (Bonaire) arriveert Sint Nicolaas. Onder het oorverdovende geluid van de Caribische steelband komt hij van boord, samen met een dertigtal Zwarte Pieten. Langs de kade staat een grote menigte van donkere en witte Nederlanders. Zij deinen mee op de kleurrijke klanken en zingen sinterklaasliedjes in het Papiaments.

Opmerkelijk: op Bonaire ontbreekt ieder spoor van witte pieten of kaas - en regenboog-varianten. Navraag bij eilandbewoners leert dat een optreden als Zwarte Piet als een erebaan wordt beschouwd, men staat in de rij voor een optreden als Piet. De eilandpieten vinden zichzelf niet donker genoeg en schminken zich extra zwart. De goedheiligman, een Bonairiaan, heeft zijn gezicht voor de gelegenheid wit gemaakt.

Nergens bespeuren we een protest tegen Zwarte Piet. De Bonairianen die we ernaar vragen, reageren verbaasd. 'Het sintfeest is toch een mooie traditie?', zeggen zij. 'Zwarte Piet hoort daar bij. Dat mag je kinderen toch niet afnemen?'

Niemand die krampachtig doet, en dat in een land dat relatief kort geleden nog zuchtte onder het juk van de slavernij.

Het is een verademing mee te maken hoe relaxed het sinterklaasfeest op de Cariben wordt gevierd door verschillende bevolkingsgroepen.
Naar Cultuur, integratie, toekomst, tegen niets-doen , Cultuur, integratie, toekomst , Allochtonen overzicht  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]